Annons

Karolinska ska få tunnelbanestation

En ny gren av tunnelbanan från Odenplan till Karolinska sjukhuset ska vara klar 2012. Det är en av de planer för framtiden som SL presenterade i går, samtidigt som de summerade året som gått. Kunderna har blivit nöjdare, men mest missnöjda är fortfarande pendeltågsresenärerna.

Publicerad

SL:s vd Ingemar Ziegler beskriver förra året som ett ”rekordår” för SL, med fler resenärer, större intäkter och nöjdare kunder.

– Men pendeltåget är vårt problembarn. Det känns väldigt bra att vi har fått våra stackars pendeltågsresenärer något nöjdare. Det beror troligen på förbättrad punktlighet, säger Ingemar Ziegler.

Varje år intervjuar SL 46 000 resenärer för att ta reda på om de är nöjda med servicen. Målet är att 75 procent ska vara nöjda 2010. I januari i år var totalt 72 procent nöjda, jämfört med 66 procent samma månad förra året. För pendeltågen var dock bara 62 procent nöjda i år. Förra året var andelen 44 procent. Som lägst har resultatet varit 34 procent nöjda pendeltågsresenärer hösten 2006.

Annons

Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan, s, är kritisk till den positiva bild som SL ger av sin verksamhet:

– SL klarar fortfarande inte sitt uppdrag när det gäller pendeltågen. De behöver göra mycket på Nynäshamnsbanan. Nu måste vi byta tåg i Västerhaninge och många blir frånåkta. Vi kräver direkttåg, men hittills har det gått mycket trögt, säger Ilija Batljan.

Framtiden ställer krav på nya investeringar för att möta det växande kundunderlaget. Ingemar Ziegler, som själv åker tunnelbana, konstaterar att han märkt att det har blivit trängre. En kommande satsning är tunnelbana från Odenplan till Karolinska sjukhuset, där SL, sjukvården och universitetet har samarbetat för att hitta en lösning som ska vara klar ungefär 2012. Den utbyggnaden bör enligt SL:s ledning synkroniseras med utbyggnaden av Citybanan. Tvärbanan ska byggas ut från Alvik till Solna centrum och även Djurgårdslinjen byggs ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons