Annons
X
Annons
X

Blir extern utredning av KI-kirurgen

Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har upprepade gånger hållit fast vid att transplantationerna med konstgjord luftstrupe var livräddande vård och att patienterna inte hade något annat val. Trots det väljer nu sjukhuset att initiera en granskning av Paolo Macchiarinis operationer. Efter stark kritik kommer utredningen att göras enbart av externa personer.

(uppdaterad)
Macchiarini-skandalen
[object Object]
KI-kirurgen Paolo Macchiarini ska granskas av Karolinska universitetssjukhuset. Foto: SvD, AP

Transplantationerna med konstgjord luftstrupe på tre patienter i Sverige granskas nu på ytterligare ett håll. Över ett år efter att de otillåtna operationerna blev kända agerar slutligen Karolinska universitetssjukhuset.

Det var där som de mycket avancerade transplantationerna ägde rum, ledda av gästprofessorn Paolo Macchiarini, som vid tillfället även var anställd som överläkare på sjukhuset. Det är också där som det direkta patientansvaret ligger, då sjukhuset och KI sagt att det var livräddande vård.

Enligt sjukhusets första pressmeddelande skulle utredningen ledas av professor Nina Nelson Follin, chefsläkare på sjukhuset. Förutom sjukhusets egna experter skulle även oberoende, externa experter ingå i gruppen som utreder KI-kirurgen.

Annons
X

Karolinska universitetssjukhuset backade dock på onsdagskvällen efter stark kritik mot att sjukhuset skulle leda utredningen.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit, säger sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin, till SVT.

– Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning.

**Syftet ska vara att **"klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade.

Men att det handlar om en vårdfråga är sjukhuset och KI ensamma om att tycka. Experter och andra myndigheter vidhåller att det handlat om forskning på människor. Skillnaden är mycket viktig eftersom det är olika gränsdragningar när det gäller exempelvis etiskt tillstånd, som krävs om det är klinisk forskning.

Universitetssjukhusets granskning är dock en i raden av många. Efter SvD:s granskning av fallet med den omtalade KI-kirurgen Paolo Macchiarini förra året tillsattes den första externa granskningen.

Då var det Statens medicinsk-etiska råd, Smer, som inledde en utredning av gråzonen där forskning och vård möts med anledning av det uppmärksammade fallet.

– Det här har väldigt intressanta principiella implikationer, sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. I det här fallet kan man säga att det inte bygger på något av dem, så det är ju inte vanlig sjukvård. Det är många komponenter samtidigt, det är så spektakulärt och det har gått så uselt för patienterna, sa Kjell Asplund, ordförande för Smer och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, till SvD i juni 2015.

Efter det kunde SvD även berätta att forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) hade tillsatt en grupp att se över hur forskningsfusk hanteras på svenska lärosäten. Fallet med KI-kirurgen visade på behovet att utreda systemet förklarade hon.

Utöver det har fallet setts över av en KI-anlitad extern granskare, som i motsats till KI bedömde att det förekommit felaktig rapportering över patienternas status.

I mitten av december i fjol vände sig en åklagare till Socialstyrelsen för att få ett rättsligt råd sammankallat. Syftet är att hela fallet ska granskas av en eller flera oberoende experter. Brottsrubriceringarna rör bland annat grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Läs SvD:s samlade granskning om KI-kirurgen svd.se
Annons

KI-kirurgen Paolo Macchiarini ska granskas av Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: SvD, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X