Annons

Karolinska måste dra ner på kostnader

En större uppdelning mellan Karolinska i Solna och Karolinska i Huddinge kan bli den framtida lösningen när Stockholmslandstinget ska försöka hålla tillbaka vårdkostnaderna på Karolinska universitetssjukhuset. Men på kort sikt måste Karolinska bli bättre på att skapa fungerande vårdkedjor för sina patienter.

Publicerad

SvD:s redovisning av de stora prisskillnaderna för barnsjukvården i Sverige har satt igång politikerna, åtminstone i Stockholm. Enligt rapporten låg Karolinska Universitetssjukhuset skyhögt över med sina kostnaderna för flertalet diagnoser inom barnsjukvården jämfört med både Sachsska barnsjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm men även Universitetssjukhuset i Lund. I några fall var Karolinska tre gånger så dyrt.

– Den intressanta skillnaden är den med Lund, det är ju två likvärdiga sjukhus som jämförs. Vi måste analysera det här ytterligare, men helt klart har Karolinska ett arbete framför sig för att få ner kostnaderna. Det verkar som om de ligger väldigt högt, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

Annons
Annons
Annons