Kärnvapenfrågan orsakar oro

Det var den omedelbara reaktionen från det officiella Washington igår.

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Mahmud Ahmad-inejads jordskredsseger kommer inte att påverka den amerikanska politiken gentemot Iran. Valet var ändå riggat och i slutänden är det det hårdföra prästerskapet under ledning av ayatolla Ali Khomeini som bestämmer i Teheran.
I diplomatiska kretsar i Europa är man dock orolig för att Iran och västländerna skall hamna på en ren kollisionskurs i den ytterst känsliga frågan om Teherans ambitioner att utveckla kärnvapen när nu den mer moderate Ali Akbar Hashemi Rafsajani försvinner från den storpolitiska arenan.

– Det är oerhört viktigt att förstå vad som står på spel. Rafsanjani har haft en något mer liberal inställning och vi har de senaste veckorna känt att spänningarna lättat mellan Iran, EU och det internationella samfundet i den här frågan, sade den franske premiärministern Philippe Douste-Blazy till AFP.
President George Bush - som redan i sitt installationstal 2002 betecknade Iran som en ”ondskans axelmakt” vid sidan av Irak och Nordkorea - gick till frän attack mot de iranska
ledarna redan efter första valomgången.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons