Annons
X
Annons
X

Kärnväljare i norr flyr S för V

Väljarstödet för Socialdemokraterna är historiskt lågt, visar SvD/Sifos nya väljarbarometer. Även kärnväljarna i norr vänder nu partiet ryggen. V-ledaren Jonas Sjöstedt har lyckats locka till sig 100 000 S-sympatisörer. V stöds nu av 8,8 procent. Trots S-krisen är gapet till alliansen bara 2 procentenheter.

Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM

Sedan 1967 då Sifo startade sina regelbundna opinionsmätningar har Socialdemokraternas aldrig fått ett så lågt resultat som i årets första väljarbarometer. Inte ens var fjärde väljare – 24,6 procent – står bakom partiet som nu tappat över 6 procentenheter sedan valet 2010.

De senaste dagarnas krismöten på partihögkvarteret på Sveavägen har förstärkt bilden av ett parti i fritt fall vilket till slut resulterade i att Håkan Juholt i går meddelade sin avgång som partiledare.

Att det senaste halvåret under Juholts ledning har varit en golgata-vandring för Socialdemokraterna syns nu inte minst i utvecklingen av partiets opinion i norra Sverige. Under det senaste halvåret har Socialdemokraterna gått från ett stöd på 48 procent till 32 procent i norr.

Annons
X

– Det är extremt och extra allvarligt. Det är ju partiets starkaste område och har varit i hela socialdemokratins historia, säger professor och valforskaren Sören Holmberg, som precis har följt Håkan Juholts avgångstal på tv.

Socialdemokraternas förluster i storstäderna har pågått en längre tid men dagens väljarbarometer tyder nu på att Miljöpartiet nästan ligger jämsides med Socialdemokraterna. S får 18,7 procent. MP ligger hack i häl med 16,9 procent.

De nedbrutna siffrorna är givetvis baserade på få intervjuade, och därför osäkra, men i den senaste mätningen får Miljöpartiet 23,1 procent mot Socialdemokraternas 14,7 procent i Stockholms stad.

Många av de socialdemokratiska väljarna har under de senaste månaderna flytt till soffan och Miljöpartiet – och även rakt över blockgränsen direkt till Moderaterna.

Men sedan den 8 januari har många även lockats till Vänsterpartiet med nye partiledaren Jonas Sjöstedt i spetsen. Han har lyckats attrahera över 100 000 S-väljare på 14 dagar.

– Att det blev mycket fokus på ledarskiftet och partiet under kongressdagarna är en förklaring men därefter har Jonas Sjöstedt varit ute i flera debatter och inte minst varit tydlig då det gäller äldreomsorgen. Det har uppskattats men uppenbarligen även hur han uppför sig och hur han presenterar politiken, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Vänsterpartiets uppgång med 2,5 procentenheter till 8,8 procent är statistiskt säkerställd. Det är mycket länge sedan Vänsterpartiet var uppe på sådana nivåer. Man får gå tillbaka till hösten 2004. Dagens notering slår också med råge de tre senaste valresultaten för partiet. Sitt allra starkaste stöd har V nu i åldersgruppen 50–64 år. Där har man 13,6 procent av väljarna bakom sig.

Men Jonas Sjöstedt plockar inte bara väljare från Socialdemokraterna utan även från Miljöpartiet som på en knapp månad förlorat över 40 000 väljare till V. Samtidigt ligger de gröna kvar på ett högt resultat tack vare att de fått över en del väljare från allianspartierna. Ett nytt politiskt landskap växer fram inom oppositionen där Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans är på väg att bli lika stora som Socialdemokraterna.

– Det kommer i grunden att förändra sättet som Socialdemokraterna måste agera på. Man måste kompromissa med andra partier snarare än inom den egna rörelsen. Det kommer att ställa nya krav på ledarskapet i partiet, säger Toivo Sjörén.

MP:s och V:s framgångar gör också att de borgerligas försprång, trots Socialdemokraternas kräftgång, därmed inte är oöverstigligt.

– Man skulle kunna tro att Alliansen stärks av krisen inom Socialdemokraterna, men så är det inte. Snarare tvärtom och det beror nog på att svensk inrikespolitik nu inte handlar om regeringskompetens och ekonomi utan mest om äldreomsorgen, säger Toivo Sjörén.

På den borgerliga kanten är rörelserna små, medan däremot Sverigedemokraterna har en signifikant uppgång från 5,2 till 6,9 procent.

Sören Holmberg påpekar att Sifos mätning genomfördes de sista turbulenta dagarna före Håkan Juholts avgång.

– Nu är det en osäker ny period igen. Men det innebär samtidigt ett nytt hopp, en ny chans för socialdemokratin när de nu får en ny ledare och kanske också en ny politik. Det är ju inte bara en ledarkris utan också en politikkris, säger Sören Holmberg.

Annons
Annons
X
Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM Bild 1 av 2

Jonas Sjöstedt.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X