Annons
X
Annons
X

”Kärnkraften ska avvecklas”

S-ledaren Mona Sahlin vill inte ersätta gamla reaktorer med nya.

Socialdemokraterna vill inte ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer med nya. Det beskedet lämnade partiledaren Mona Sahlin vid en pressträff under partiets kommunala framtidsdagar i Västerås.

– Vi har samma ståndpunkt som vi har haft. Kärnkraften ska avvecklas i takt med att vi kan ersätta den med annan el. Jag hoppas på att det går att fortsätta en diskussion över blockgränsen om att utveckla ny energi som inte är kärnkraft, säger Mona Sahlin.

I går svängde Kristdemokraterna i kärnkraftsfrågan. Istället för en avveckling vill KD tillåta att de befintliga kärnkrafstreaktorerna ska kunna ersättas med nya. Enligt partiledaren Göran Hägglund skulle en sådan lösning kunna avföra kärnkraften från den politiska dagordningen. Även i Centerpartiet finns det positiva signaler till en sådan lösning. Men den tilltalar inte Mona Sahlin.

Annons
X

– Vill man lösa klimathotet i dag, och vill man ha fram nya investeringar och framtidstro i energiindustrin så är inte lösningen att vänta på allt dyrare och avlägsen kärnkraft. Utan det är att sätta igång nu med investeringarna i biobränsle och vind. Det ger effekt i dag, säger Mona Sahlin.

När hon tidigare i dag talade på Stora torget i Västerås angrep hon alliansregeringen och kallade den bland annat för ”missmodets ministär”. Även enskilda ministrar fick sig en släng av den Sahlinska sleven. Finansminister Anders Borg (M) kallade hon för väderpresentatör och anspelade på att bland annat kallat det ekonomiska läget för vargavinter.

– Men vad gör karln? Väntar han på permafrosten eller istiden innan han ska agera? Det är nu det krävs insatser, inte sedan, sade Sahlin och möttes av applåder.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X