Annons
X
Annons
X

Kärnkraften i Japan möter allt större motstånd

I dag är det fem år sedan den stora jordbävningen och tsunamin drabbade Japan. Kärnkraftverket i Fukushima översvämmades. 150 000 människor tvingades flytta på grund av strålningsfaran. 43 reaktorer stängdes. Regionala domstolar gör det inte lättare för en industri som står på sina knän.

Fukushima-olyckan
[object Object]
Japans premiärminister Shinzo Abe pratar under en presskonferens på årsdagen av den jordbävning och tsunami som drabbade landet 11 mars 2011. Foto: Shizuo Kambayashi / TT

De som hoppats på att den japanska kärnkraftsindustrin skulle kunna göra en come back, har missbedömt den kraftfulla opinion som uppstått i Japan mot allt som heter kärnkraft.

60 procent av den japanska befolkningen är emot att kärnkraftverken ska sättas igång igen, visar opinionsmätningarna. Regeringens politik är att år 2030 ska kärnkraften stå för 22 procent av elektriciteten i landet.

–­ Vårt resurssvaga land kan inte klara sig utan kärnkraft för att säkra en stabil energiförsörjning. Samtidigt är det förnuftigt både av hänsyn till ekonomin och klimatet, sa Japans statsminister Shinzo Abe på en presskonferens inför femårsmarkeringen av olyckan.

Annons
X

Den 9 mars beslöt en regional domstol att två av de fyra reaktorer som återstartats, skulle stängas igen. Orsaken var att reaktorerna som ägs av Kansai Electric och ligger på den japanska västkusten, ansågs utgöra en säkerhetsrisk, efter att 34 liter med radioaktivt vatten läckt ut.

­– Det här visar att den juridiska risken är större än vad som antagits tidigare, säger Reiji Ogino, en analytiker på Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, till nyhetsbyrån Blooomberg.

Det finns mer än 300 advokater som på uppdrag av olika organisationer och grupper försöker förhindra att varje enskild reaktor återstartas. Det är bara 15 av reaktorerna som ligger så nära kusten att de kan utsättas för en flodvåg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är första gången en domstol stoppat reaktorer som återstartats efter den mycket omfattande säkerhetskontroll som de varit igenom sedan Fukushimakatastrofen. Den ena av reaktorerna hade bara varit verksam i mindre än två veckor.

  ­– Det är tufft, eftersom det visar att det inte finns någon säkerhet för att produktionen kan fortsätta ens för de reaktorer som återstartats. Det räcker med ett klagomål och en domare, säger Reijio Ogino.

  Japan har klarat av sin elektricitetsförsörjning först och främst genom att importera mer naturgas. Att ersätta de 300 Terrawattimmar med electricitet som kärnkraften producerade varje år har kostat 200 miljarder dollar.

  Japan är redan världens största importör av naturgas. För kärnkraften är det dåliga nyheter att priset på naturgas i USA har fallit till den lägsta nivån på 17 år, eftersom industrin räknat med att
  Japan skulle importera mindre.

  Visserligen är naturgasmarknaden fortfarande uppdelad i tre marknader, Nordamerika, Europa och Asien, med olika prisnivåer. Men genom att handeln med nedkyld naturgas, så kallad LNG, hela tiden ökar, kopplas marknaderna ihop.

  Den 24 februari lämnade det första amerikanska LNG­fartyget landet med en last för export till Brasilien. Istället för att vara en importör av naturgas kommer USA att bli en exportör. Australien kommer samtidigt att öka sin produktion av naturgas med 50 procent de kommande fem åren eftersom stora nya gasfält nu börjar producera.

  Annons
  Annons
  X

  Japans premiärminister Shinzo Abe pratar under en presskonferens på årsdagen av den jordbävning och tsunami som drabbade landet 11 mars 2011.

  Foto: Shizuo Kambayashi / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X