”Kärnkraften ger mer koldioxid än inrikesflyget”

Lars Hallstadius påstår på SvD Debatt att kärnkraften är fossilfri: ”I nuläget är faktiskt Sverige ett föregångsland när det gäller fossilfri elproduktion: Grovt räknat kommer hälften av vår el från vattenkraft och hälften från kärnkraft.” Detta är helt fel, skriver Stig Tegle i en replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Adam Ihse/TT

Stig Tegle

Foto: Privat
Annons

Ett kärnkraftverk som producerar el släpper inte ut några växthusgaser men det gör däremot brytning och produktionen av det kärnbränsle som är förutsättningen för elproduktionen.

Den isotop (U235) som utgör kärnbränslet finns i oerhört små mängder i uranmalmen vilket i sin tur innebär att enorma mängder berg måste grävas fram och krossas för att få fram kärnbränsle. 1 kilo kärnbränsle kräver brytning av cirka 1,5 miljoner ton malm vilket motsvarar krossning av en jättekub berg med 80 meters sidor! Det kan jämföras med tornet i Stockholms stadshus som är ca 100 meter högt. De svenska kärnkraftverken förbrukar cirka 225 ton kärnbränsle per år vilket innebär att gigantiska gruvhål – och landskapsförstörelse – uppstår i de länder där uranbrytningen sker (Australien, Canada, USA, Uzbekistan) enbart för att försörja svensk kärnkraftproduktion med bränsle.

Annons
Annons
Annons