Annons

Kärnkraften är en återvändsgränd

Sveriges gamla kärnkraft måste snart avvecklas. Därmed står vi inför ett vägval – att vara först med det nya eller sist med det gamla – att välja 100 procent förnybar energi eller mer kärnkraft. För oss är förnybar energi det självklara valet, skriver Miljöpartiets Åsa Romson och Lise Nordin.

Under strecket
Publicerad

Den globala trenden är tydlig – det senaste decenniet ökade vindkraften och solelen kraftigt samtidigt som kärnkraften, kolkraften och oljekraften minskade. Mot denna bakgrund blir det bisarrt att följa den pågående debatten om mer kärnkraft i Sverige. Debatten kommer ur regeringens misslyckade energipolitik och inom loppet av ett par veckor har regeringens företrädare lyckats ge tre olika besked. Folkpartiet vill ha mer kärnkraft oavsett vad, Centerpartiet vill inte ha nya energisamtal medan Moderaterna vill ha en bredare överenskommelse förutsatt att den innehåller ny kärnkraft.

Istället för att ta tag i den utmaning som Sverige och alla länder står inför – hur vi bygger ett långsiktigt hållbart energisystem – förminskas regeringen frågan till vem som vill prata med vem om mer kärnkraft. Och i takt med att energiöverenskommelsen framstår som allt mer osäker och visionslös ökar tveksamheten hos alla de aktörer som vill satsa på förnybart.

Annons
Annons
Annons