Annons
X
Annons
X

Alexandra Ivanov: Kärnkraft behövs för välstånd

Regeringen måste lägga om energipolitiken för att rädda kärnkraften. Det krävde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inför det världsekonomiska forumet i Davos. Kravet kom efter att Dagens Industri avslöjat att svenska kärnkraftsreaktorer hotas av avveckling.

Thorwaldsson kallar läget "akut" och konstaterar att "det går inte att avveckla sex reaktorer till utan att det får mycket allvarliga konsekvenser för vår konkurrenskraft" (DI 20/1).

Kärnkraftsdebatten präglas av ett informationsunderskott. Dess motståndare hävdar att energislaget är farligt för miljön, men i realiteten sliter kärnkraft – med dess nästan obefintliga koldioxidutsläpp – mycket lite på vår jord. Detsamma gäller diskussionen om kärnkraftsavfallet: som bland andra Thorwaldsson poängterar introduceras inom en snar framtid fjärde generationens kärnkraftsteknik som kan återanvända kärnkraftsbränslet.

Annons
X

Kärnkraft är billigt och miljöneutralt. Det skapar förutsättningar för tillväxt och välstånd. Nu kan vi bara hoppas på att regeringen lyssnar på LO. I den här frågan vet de faktiskt vad de talar om.

Läget är akut, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Henrik Montgomery/ TT NYHETSBYRÅN
Annons

Läget är akut, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Henrik Montgomery/ TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X