Annons

Kärnkraft är ingen klok lösning

energi Katastrofen i Japan visar att även i ett land med extremt höga säkerhetskrav så kan radioaktiva utsläpp ske. Ändå vill den svenska regeringen fortsätta som om ingenting hade hänt. Det är dags för kärnkraftskramarna att tänka efter, skriver Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Under strecket
Publicerad

sunamin i Japan har orsakat en fullständigt ofattbar förödelse och ett av världens mest ekonomiskt utvecklade och högteknologiska länder har kastats in i ett humanitärt katastroftillstånd. Människor har förlorat allt de äger, hela samhällen har spolats bort av flodvågen och dödssiffran är uppe i tusental, kanske tiotusental. Försörjningen av el, vatten och drivmedel har slagits ut i stora delar av landet.

Ovanpå denna katastrof har en av de värsta kärnkraftsolyckorna någonsin inträffat i kraftverket i Fukushima. Problemet var inte jordbävningen. De japanska kärnkraftverken är, liksom det mesta annat i Japan, byggda för att klara stora jordskalv. Problemet var att tsunamin slog ut elförsörjningen, även reservaggregaten, till kärnkraftverket. Elen är nödvändig för att klara kylningen av reaktorerna. Utan kylning är det bara timmar tills härden börjat smälta.

Annons
Annons
Annons