Annons

Kärnfysiker dödad av bomb i Teheran

En universitetsprofessor dödades i dag i Irans huvudstad Teheran av en sprängladdning som placerats på hans motorcykel.

Under strecket
AFP, Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad

Bomben utlöstes av en fjärrkontroll, rapporterar iranska medier.

Massoud Mohammadi, som dödades av bomben, var professor i kärnfysik vid Teherans universitet. Explosionen ägde rum nära professorns hem i norra Teheran”, rapporterade den engelskspråkiga tv-kanalen Press TV. Ett vittne säger till nyhetsbyrån AFP att explosionen var kraftig och splittrade fönstren i hus och bilar omkring.

Enligt Irans statligt styrda mediebolag Irib var det ”antirevolutionära element” som låg bakom attacken mot professorn och bolaget beskrev dådet som en ”terrorhandling”.

USA:s utrikesdepartement tillbakavisade anklagelsen om amerikansk inblandning i bombattentatet.

– Anklagelser om amerikansk inblandning är absurda, sade UD-talesmannen Mark Toner sedan Irans UD anklagat USA och Israels ”betalda legoknektar” för att ha utfört dådet.

Israel har inte kommenterat anklagelsen.

Den statliga arabiskspråkiga tv-kanalen Al-Alam gav Mohammadi benämningen ”hezbollahi”, en term vanligen använd för personer som starkt stöder den iranska regeringen. Men svenskiranier berättar för TT att enligt den oppositionskontrollerade webbsajten Jaras så ska Massoud Ali Mohammedi tvärt emot den officiella beskrivningen av honom vara engagerad i oppositionsrörelsen. Han ska bland annat ha undertecknat ett oppositionellt upprop inför valet i somras.

Irans huvudsakliga oppositionsrörelse i exil, Irans nationella motståndsråd (NCRI), avfärdar också regimens anklagelser som ”totala lögner”, enligt AFP.

Sprängdåd är sällsynta i Iran även om åtskilliga säkerhetsansvariga och revolutionsgardister dödats i attentat av rebeller i den oroliga östprovinsen Sistan-Baluchistan.

Den officiella nyhetsbyrån Irna uppgav också att det ännu var oklart hur många människor som dött i explosionen.

Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dolatabadi sade till nyhetsbyrån Isna att inga misstänkta ännu har gripits.

Teheran TT-Reuters-AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons