Annons
X
Annons
X

Karlsson flyger in på Dramaten

Krister Henriksson flyger in på Dramaten lagom till sommaren. Staffan Valdemar Holm återkommer i höst med en pjäs byggd på språkliga utsöndringar och Ada Berger tar över Unga Dramaten. Det är några nyheter på nationalscenen.

[object Object]
Krister Henriksson i ”Karlsson på taket” på Göteborgs stadsteater, en uppsättning som kommer till Dramaten den 28 maj. Foto: Ola Kjelbye

– När vi äntligen ska få spela ihop så blir det i en pjäs om bajs!

Lena Endre skämtar förstås där hon står bredvid medspelarna Ingela Olsson och Stina Ekblad – trion som ska göra ”Presidentskorna” i höst på Dramaten i regi av förrförre chefen Staffan Valdemar Holm och med scenografi av Bente Lykke Møller.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den österrikiske dramatikern Werner Schwab är dock känd för ”schwabiska”, en brutalprosa som Stina Ekblad jämför med Thomas Bernhards. Trion spelar städerskor i Schwabs genombrottspjäs från 1990 i en rasande och humoristisk pjäs om hyckleri.

  Annons
  X

  – Den tar upp nazism, katolicism och är en grotesk komedi med språkliga utsöndringar, säger Stina Ekblad.

  Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson – alla tidigare belönade med SvD:s Thaliapris - ska för första gången spela tillsammans, i ”Presidentskorna”. Regissör är likaledes Thaliaprisade Staffan Valdemar Holm. Foto: Dramaten

  Nytt är också att Unga Dramaten, som har blivit en framgång under Agneta Ehrensvärds konstnärliga ledning, nu får Ada Berger som ny chef. Hon har bland annat bearbetat och regisserat succén ”Liv Strömquist tänker på dig” och är en av fem långtidskontrakterade regissörer som Dramatenchefen Eirik Stubø knyter till huset. De andra är Jenny Andreasson, Mattias Andersson, Alexander Mørk-Eidem och Tobias Theorell.

  I slutet av maj flyger Krister Henriksson in på Stora scenen som ”Karlsson på taket”. Uppsättningen hade premiär i Göteborg förra året och blir nu Dramatens sommarspel för hela familjen, med Nour El Refai som Lillebror.

  Annons

  Krister Henriksson i ”Karlsson på taket” på Göteborgs stadsteater, en uppsättning som kommer till Dramaten den 28 maj.

  Foto: Ola Kjelbye Bild 1 av 2

  Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson – alla tidigare belönade med SvD:s Thaliapris - ska för första gången spela tillsammans, i ”Presidentskorna”. Regissör är likaledes Thaliaprisade Staffan Valdemar Holm.

  Foto: Dramaten Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X