X
Annons
X
Recension

Kärleken och chutneyn gör oss överlyckliga

Den extremt prisvärda bengaliska lilla restaurangen i Vasastan gör SvD Krogguiden överlycklig. Att några av de absolut bästa rätterna är vegetariska gör inte saken sämre.

Foto: Tomas Oneborg
Läs mer om Krogguiden
Betyg: 5 av 6

Ultimat är Nahid Hassans femte restaurang i Stockholm. Den första var Shanti på Katarina Bangata som öppnade 2000 och snabbt blev en klassiker bland indiska krogar i huvudstaden. Sedan dess har Nahid Hassan valt att ha olika inriktningar på sina restauranger och Ultimats meny präglas av bengalisk festmat.

Med det sagt är det viktigt att påpeka att detta inte är en finrestaurang, tvärtom så är Ultimat extremt prisvärd, ett ställe dit SvD Krogguiden mer än gärna återvänder och otåligt vill tipsa andra om.

Foto: Tomas Oneborg

Med hjälp av inredaren Eva-Jo Hancock har man lyckats skapa en modern krogmiljö som inte är utan identitet. Atmosfären är på samma gång skönt lågmäld och bengaliskt charmig. På lokalens största vägg, målad med äggoljetemperafärg, hänger ett porträtt av den indisk-bengaliska filosofen, frihetskämpen och författaren Rabindranath Tagore som var den förste icke-europé som 1913 fick Nobelpriset i litteratur. Lädermönstrade ljudabsorbenter i taket dämpar slammer och man kan utan problem föra samtal utan att höja rösten.

Annons
X

Några av vegorätterna är de allra bästa.

Menyn är precis som på de flesta indisk/bengaliska restauranger lång. Vi uppskattar särskilt det stora utbudet av vegetariska rätter. Till skillnad från andra krogar behöver den som inte äter kött nöja sig, i stället är det några av vegorätterna som vi tycker är de allra bästa. Både potatispakora och den med grönsaker fyllda avokadon bjuder djupa smaker.

Foto: Tomas Oneborg

Bland förrätterna finns grillad saffranskyckling och chilifriterad räka som serveras med ljuvlig korianderchutney. Vi är också mycket förtjusta i de krispiga eldiga friterade kycklingbitarna med krossad potatis och en sanslös chutneysymfoni: koriander, mango och tamarind.

Smakerna är förstås starka precis som det anstår en indisk-bengalisk krog, men de bygger upplevelsen snarare än ödelägger den i floder av ansikts- och nacksvett. Det är tydligt att kockarna begår skickliga balansakter i köket där ingen smak tillåts ta överhanden, till exempel kan även icke-koriandermänniskor uppskatta denna fantastiska krydda på Ultimat.

Vi både ser och känner kärleken i tillagningen.

Om efterrätterna hade hållit samma klass som den övriga menyn skulle det allra högsta betyget vara nära. Mishti doi, den egenfermenterade sötade yoghurtdesserten med smak av kardemumma, är på inget sätt dålig, men den når inte samma jonosfäriska höjder som för- och varmrätterna. Detsamma gäller mandel- och pistagekakan, ett bengaliskt bakverk gjort på mandel, pistagenötter, jordgubbar och hallon. Den är en smula kompakt, men som tur är smälter den i munnen.

Maten är överlag genuint vällagad, den utmanar alla smaklökar och vi både ser och känner kärleken i tillagningen och omsorgen om råvarorna.

Vi lämnar Ultimat mer än nöjda och börjar genast planera ett återbesök.

Ultimat - shanti shanti.se

Läs även

Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X