X
Annons
X

Kärleken är en förändrande kraft

I min ungdom var jag besatt av psykoanalytikern Erich Fromm och hans kloka syn på kärlek, beskriven i Kärlekens konst. En dag när jag var ute och liftade blev jag upplockad av en ung kvinna. När jag försökte predika Fromms budskap fnyste hon: "Äsch, Fromm ser ju förälskelsen som en förkylning!"
Fromms amerikanske kollega Ethel S. Persson har också en förnuftig syn på kärlek. Men hon tror att kärleken har en förändrande kraft i sig, även om den ibland är häftigt uppflammande och tar slut. I sin bok Drömmen om kärlek (Forum), skriver hon att den utvecklande rörelsen i våra liv sällan är linjär. Vi kan stå stilla under långa perioder, för att plötsligt ta stora språng framåt.

Under stiltjen, i gråheten, längtar vi efter något annat, något som kan sätta fart på vår fantasi och kreativitet. Och då handlar det inte bara om förströelse eller nyhetens behag, menar hon: Vi söker också det absoluta, det oändliga, det transcendenta.
Öppningar kan komma till oss på olika sätt. Ett
av dem är den kreativa syntes vi brukar kalla passionerad kärlek.
I den passionerade kärleken får vi det som vi även får i den tillgivna bindningen: ömt omhändertagande, en möjlighet till sexuell lycka, och ett tillfredsställande av en uppsjö av andra behov.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X