Kärlek till kapitalismen (2)

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolumn | De fattigas vän
Min förra kolumn (2/10) hade rubriken ” Kärlek till kapitalismen”. En del av läsekretsen prisade detta budskap. Andra var mer tveksamma. Några var rent avståndstagande. Någon jämförde mig med vita slavhandlare i Afrika på 1800-talet.
Begreppet ”kapitalism” är således laddat. Att älska kapitalismen är inte självklart positivt, inte ens för alla som läser Svenska Dagbladet.
Jag dryftade detta med en god vän. Han sade: ” Det är inte så konstigt. Inte ens svenska kapitalister tycker om att kallas kapitalister. De vill bli kallade entreprenörer och företagare. Men de skyr ordet kapitalist.”
Vid samma tid (13/10) utkom Aftonbladet - på ledarsidan fanatiskt socialdemokratisk och puritansk, på övrig plats hängiven de mest absurda uttrycken för vulgär kommersialism - med en bokrecension som under rubriken ”Skräckslagen medelklass” förkunnade följande:
”I ett avreglerat samhälle är vi alla slavar under kapitalismen”.
Det är naturligtvis inte sant. Men det är gängse populistisk
vänsterretorik.
Det finns inte en dag då etablissemangets medier inte bespottar ordet kapitalism hundra gånger. Inte en dag då man inte kan läsa uttalanden av nyrika socialistiska författare och gitarrspelare som lever på att avhåna de kapitalistiska marknadskrafter som gör dem rika.
Och man undrar, naturligtvis, hur det kan komma sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons