Kärlek till kapitalismen

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolumn | Företagande i Sydafrika
Jag skriver detta en underbart vacker morgon i KwaZulu, zulufolkets land i nordöstra Sydafrika. Jag är här för att göra en dokumentär film om ett svenskt företagsprojekt, och jag känner att denna film håller på att utveckla sig till en i Sverige kanske inte helt politiskt korrekt hyllning till kapitalismen och till arbetets ära.
För att göra en lång historia kort.
Dan Olofsson växte upp i ett materiellt enkelt hem i Malmö. Hans pappa var pastor i en frikyrka.
Han blev så småningom företagsledare. På åttiotalet startade han sitt första egna företag. Detta företag, Sigma, växte snabbt till 3 500 anställda. Det introducerades på börsen, och den fattige pastorns pojke blev plötsligt mycket rik. Som mest var Dan Olofssons aktier värda cirka 4 miljarder kronor.
Så fyllde han femtio. Funderade som många 50-åringar på livet. Vid den tiden reste han till Sydafrika för att jaga. Kom till KwaZulu. Det är ett av de fattigaste områdena i Sydafrika, svårt plågat av arbetslöshet och
aids.
Han blev förälskad i landet. Köpte ett område mark. Lika stort som Malmö. Det var då en boskapsfarm. På området fanns 2 500 kor och fem människor. Alla stora vilda djur var utrotade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons