Kärlek sätter sig på hjärnan

SOCIAL STIMULANS Hjärnan hos små barn mår bra av genuin kärlek och trygg anknytning. Får inte barnen den uppmärksamheten från vuxna kan det gå som för de rumänska barnhemsbarnen, som fick defekter på hjärnbarken. Det hävdar psykotera­peuten Sue Gerhardt, som med vetenskapligt stöd sjunger kärlekens lov.

Under strecket
Publicerad
Stimulansen från det mänskliga mötet och kontakten med den närmaste familjen är  avgörande för barns emotionella och fysiska utveckling.

Stimulansen från det mänskliga mötet och kontakten med den närmaste familjen är avgörande för barns emotionella och fysiska utveckling.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN
Annons

Ettåriga Ida sitter i sandlådan och gräver förtjust i den våta sanden. På parkbänken intill sitter hennes pappa och följer henne med blicken. ”Oj, vilken härlig gegga”, säger han och ler mot dottern.

Men så hörs plötsligt ett högt skall. En stor hund kommer springande mot sandlådan. Ida rycker till och börjar gråta. Snabbt kravlar hon fram till pappa och greppar hårt om hans ben. Han lyfter upp henne i famnen och säger med lugn röst: ”Såja. Det var inget farligt. Hunden ville bara hälsa”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons