Annons

Kärlek och keramik

Utifrån är det ett ytterst ordinärt tegelhus från 1970-talet. Inuti ett särdeles vackert hem fullt av konst och keramik. Följ med till konstnärsparet Lisa och Gunnar Larson.

Under strecket
Publicerad

Lever hon än? Den frågan har hon hört ända sedan hon var 40 år.

– Kanske beror det på att jag debuterade så tidigt, säger Sveriges mest folkkära och älskade keramiker Lisa Larson och skrattar gott.

”Det gäller bara att se till att Lisa har tillgång till en lerklump, annars blir det kris”, säger Lisa Larsons make Gunnar.

Foto: EMMA MATTSSON Bild 1 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 2 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 3 av 12

Lisa om ugglan: ”Jag är ingen fågelskådare, men jag tycker mycket om fåglar. Det är formen av något jag fascineras av och tänker – det här skulle kunna bli kul i lera. Från 1990-talet, tror jag.”

Foto: EMMA MATTSSON Bild 4 av 12

”The lady with the cat”, sa några amerikanska gäster när de kom på besök till Gustavsberg. Det har blivit massvis med katter genom åren.

Foto: EMMA MATTSSON Bild 5 av 12

Sandgjutna skulturer: Dessa gjorde Lisa på 2000-talet. De är gjorda i lera som sedan trycks ner i sand och gjuts. När de är brända målar Lisa och så bränns de igen.

Foto: EMMA MATTSSON Bild 6 av 12

Strandraggarna: en serie där en av de badande har en bok på huvudet. Det är Erica Jongs Rädd att flyga.

Foto: EMMA MATTSSON Bild 7 av 12

Bulldoggen: Tillverkas fortfarande av Keramikstudion i Gustavsberg. ”Den här är jag nog mest nöjd med av alla hundar. Den håller”,säger Lisa.

Foto: EMMA MATTSSON Bild 8 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 9 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 10 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 11 av 12
Foto: EMMA MATTSSON Bild 12 av 12
Annons
Annons
Annons