Kärlek, mod och rädsla för besatt passion

Under strecket
Publicerad
Annons

Oslo Vi människor har alltid gått. Vi har följt solen och jaktbyten. Vi går genom minnen och längtan. Vi går genom livet, banar nya stigar genom gräset. Vi sätter avtryck på jorden som varar för alltid, även om andras fotspår kommer att täcka dem. Gåendet har sin tid - men också väntandet. Att vänta, tyst och stilla är att skapa en bubbla tidlöshet. Där står du: du och din tomhet och är ingenting. Där är meningen: att gå och att stå.
Henning Mankell erövrar världen med sina kriminalromanen om Kurt Wallander. Nu har han också exporterat sin roll som teaterman till Oslo. Skådespelaren Per Christian Ellefsen, känd som Elling från filmen med samma namn, bad Mankell skriva en monolog om en massai - fascinerad av deras kultur och högresta stolthet.
Resultatet blev ”En gammel man som danser” som spelas på Torshovteatret, en liten och rund förortsscen, del av Nationaltheatret. Teatern ligger några trappor ovanpå biografen Soria Moria - döpt efter ett sagoslott, bra miljö för en scen.

Pjäsen berättar om en
turist som kommer på charterresa till Afrika och en kväll plötsligt får syn på en gammal massai som står blickstilla på stäppen bredvid en röd damresväska. Vart år, den 19 maj, ställer han sig där och väntar på en kvinna som lämnat honom för 33 år sedan - en norsk parkeringsvakt som bara försvann, fast hon bett honom vänta. Nu är han gammal men vart år, den 19 maj, kommer han tillbaka och hoppas att hon återvänder.
Norrmannen inser plötsligt att det är han själv som står där - att det är hans liv som gestaltas av massaien. Turisten som kommit till Afrika för att titta på djur, men mest tittat på sina medresenärer och sig själv, får en existentialistisk, lidnersk knäpp där på savannen. Allt det massiaen säger om livet, dess tomhet och rädslan, inte för att just dö, men att vara död under evig tid - allt det är han själv, fångat på stapplig engelska.
Regissören Eyvind Andersen har därför inte lagt några exotiska accenter till stycket. Det är en norrman, iförd sandaler, som står och berättar, beledsagad av
pianospel. Bara fonden antyder ett Afrika, röd som jord.

Annons
Annons
Annons