KappvändarenKärlek med förhinder i tysk ”Apocalypse now”

Walter Proska (Jannis Niewöhner) och Wanda Zielinski (Małgorzata Mikołajczak) vid ett ”kärleksmöte”.
Walter Proska (Jannis Niewöhner) och Wanda Zielinski (Małgorzata Mikołajczak) vid ett ”kärleksmöte”. Foto: SVT

Vad är meningen med att byta sida om båda sidor är onda? Och hur får man en kärlek att överleva när man står på olika sidor? Miniserien ”Kappvändaren” ger inga svar, men ställer frågorna på ett riktigt begåvat sätt.

Publicerad
Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”.

Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT
Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”.

Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT
Annons

Siegfried Lenz skrev sin andra roman, ”Der Überläufer”, 1951 – bara sex år efter att han deserterat från den tyska flottan i slutet av andra världskriget. Man anar att tankar och känslor hos berättelsens huvudfigur Walter Proska inte ligger långt ifrån dem som fladdrade runt i författaren, när han övergav sin post i Danmark och 1945 hamnade i brittisk krigsfångenskap. Tankar om plikt och förräderi – och var gränsen mellan de båda går.

Av okända skäl gavs romanen inte ut förrän 2016, efter Lenz död och 65 år efter att han skrivit den. Möjligen lät han själv den ligga kvar i byrålådan för att han anade att Tyskland så kort tid efter kriget inte var moget för att diskutera frågor om skuld. Någon svensk översättning av boken finns inte, men nu får svensk tv-publik möjlighet att stifta bekantskap med den genom en tv-produktion som bara för någon månad sedan hade premiär i tysk public service, inför 75-årsminnet av andra världskrigets slut i Europa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons