Annons
X
Annons
X

Kärlek, kamp och vila – är det livets mening?

STORA FRÅGOR. Idagsidan tänker ägna de kommande oxveckornas mörker och kyla åt den svåraste frågan av alla – vad är meningen med livet? Vi ska leta i kosmos, på hospice, i bussgarage och i glaciärerna. Men vi börjar hos en praktisk filosof som berättar varför vi behöver öva mer på att filosofera över sådana frågor.

[object Object]
”Jag tror att människor behöver träna sig på att filosofera, men jag förespråkar absolut inte att man ska hålla på och älta vad som är meningen med livet hela tiden. Då kan det säkert bli väldigt trist och meningslöst”, säger Tulsa Jansson, filosofisk praktiker. Foto: DAN HANSSON

MENINGEN MED LIVET | DEL 1

När Tulsa Jansson, filosofisk praktiker, tar emot personer som vill få hjälp att bena ut livsfrågor så är den vanligaste anledningen att de upplever en känsla av meningslöshet.

– Ofta kan det vara att de snarare har för mycket som ger mening i livet. Känslan av meningslöshet kan vara en effekt av att man inte räcker till, att man egentligen är utmattad och ledsen för att man inte klarar av att sortera vad som är viktigt i livet.

Tulsa Jansson är vad man skulle kunna kalla en missionerande filosofisk praktiker. Hon har varit med och startat föreningen
Svenska sällskapet för filosofisk praxis och skrivit boken
”Du har svaren! Filosofi till vardags” (recenserad i SvD 23/11 2012). Genom egna företaget
Philosophy at work arrangerar hon workshops, filosofiska kaféer och konferenser. Hon försöker påverka politiker för att få filosofiska kaféer på bibliotek och filosofiska workshops i skolor och har till och med lanserat idén att varje kommun borde ha en egen stadsfilosof.

Annons
X

– Jag tror att människor behöver träna sig på att filosofera. Om man övar sig på att tänka utanför det givna, tänka nytt och få lite distans till sina egna åsikter så blir man bättre på det. Det handlar inte bara om att slå fast vad man tycker utan att hitta argument till sina åsikter och undersöka dem. Är de genuint mina eller lever jag bara enligt en social konvention?

Hittills är det i stor utsträckning företag som har intresserat sig för filosofisk praxis och anlitat henne. Filosofi inom näringslivet ligger i tiden. Google anställde en filosof 2011 och i dag är det flera storföretag som använder filosofiska verktyg i organisationsutvecklingen.

Att förhålla sig nyfiken till livet är ett extremt bra botemedel mot cynism.
Tulsa Jansson.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När vi ses ska Tulsa Jansson vidare till Handelsbanken och nätverket The Hub. Som filosofisk praktiker kan hon hjälpa företag att sticka hål på affärsfloskler som ”vi är ett team”, ”vi är innovativa” eller ”vi har alltid kunden i centrum” genom att ställa frågor som ”hur kan vi påstå att vi är det?” eller ”vad betyder det för mig som medarbetare?”.

  Men filosofisk praxis kan också vara verktyg att punktera, eller kanske snarare bena ut, de högst privata flosklerna som ibland styr våra liv: ”jag lever för min familj”, ”jag är tävlingsmänniska till 100 procent” eller kanske ”för mig är det viktigast att vara sann mot mig själv”. Vad betyder det egentligen – och är det sant?

  Det är inte så värst svårt att ifrågasätta andras livsfilosofi, men det kan vara en svår och ibland smärtsam process att omvärdera sin egen.

  – När personer kommer till mig är första steget att man ska formulera en fråga. Man behöver isolera, specialisera och formulera det som är det intressanta i det här enorma komplexa och luddiga ämnet ”ett meningsfullt liv”.

  För att formulera vad som är meningen med ens liv måste man börja med att formulera vad ”mening” egentligen innebär. Är det en fråga om själva livets uppkomst och syfte eller skillnaden mellan det som har liv eller inte har liv? Det kan också vara att en person vill utforska om det finns någon dold mening bakom de saker de har varit med om eller om det finns något högre syfte med våra liv.

  – Inom filosofin är det viktigaste att undersöka, inte att fokusera på resultatet. Att förhålla sig nyfiken till livet är ett extremt bra botemedel mot cynism. Den som är cynisk tycker sig veta allt och det gör man ju inte.

  För den som finner livet ganska meningslöst kan till exempel frågan vara ”varför ska jag kämpa?”. Då kan Tulsa Jansson ställa frågor som: ”Vad betyder att kämpa?” ”Varför är den frågan viktig för dig?” ”Vad är motsatsen till att kämpa?” ”Vad skulle det innebära om du slutade att kämpa?” ”Vad finns för argument för att kämpa?” Hon kan också ställa frågor om vad personen har för förväntningar på livet och vad ett gott liv bör innehålla.

  Vad ett gott liv ska innehålla kan tyckas vara en ganska enkel fråga, men många som kommer har aldrig ens för sig själva formulerat vad som faktiskt behövs för att just deras liv ska vara gott.

  På filosofins dag den 15 november, en av alla dessa öronmärkta dagar, gick Tulsa Jansson runt i Helsingborg och uppmanade människor att på gula post-it-lappar skriva vad ett gott liv ska innehålla. Först blev folk lite ställda, men sen tyckte de flesta att det var roligt. Många handlade förstås om kärlek och relationer till andra. På en stod det ”man ska få vara nyfiken utan att straffas för det”.

  – Det kan vara en poäng att lägga två-tre minuter på att formulera vad ett gott liv ska innehålla enligt logiken att det är lättare att träffa en måltavla om man först har målat upp den, säger Tulsa Jansson.

  Filosof kan vem som helst kalla sig, det kräver inte legitimation som till exempel psykolog. Tulsa Jansson har en filosofie magisterexamen i filosofi, har läst filosofisk praxis ett och ett halvt år i Oslo och gått diverse kortare kurser i filosofisk praxis i flera länder. En filosofisk praktiker behandlar inte och tröstar inte, utan tanken är att personen ska ifrågasätta och hjälpa till att sortera funderingar.

  För egen del brukar Tulsa Jansson utnyttja flyg- och tågresor till kontemplation och de stora frågorna. På sin blogg skrev hon i september om vad hon då ansåg skulle ingå i ett meningsfullt liv:

  1. Minst en kärleksfylld relation.

  2. Kamp.

  3. Vila.

  Kärleksfulla relationer behöver vi, i någon form. Att kämpa för något hjälper till att definiera oss, vår roll och vår funktion, menar hon. Att något kräver ens ansträngning är en källa till mening. Tulsa Jansson tror att det kanske är ett för litet inslag av kamp som gör att många människor upplever meningslöshet i sitt liv. Att ha ”vila” på listan över det som ger mening i livet är mer udda, men för Tulsa Jansson som haft utmattningssyndrom två gånger är det en viktig punkt.

  Nu har hon lagt till en fjärde punkt efter att ha ställt sig frågan om det är möjligt att ha ett meningsfullt liv som en isolerad individ. Hon kom fram till att hennes liv kommer att vara väldigt dåligt, även om hon har kamp och vila och en kärleksfull relation, om det samhälle hon lever i inte är övervägande gott.

  – Ett gott liv för mig är kanske inte ett gott liv för dig, men chansen är hyfsat stor. Jag tror att det är individualismens myt. Alla går runt och tror att de är så otroligt olika, eftersom det är en sådan tid nu. Det är klart att vi är olika, men vi är också väldigt lika. Vi ska leva och kämpa med moraliska dilemman och vi ska dö.

  Märk världen av Tor Nørrestranders.

  Kom igång med stora tankar – Tulsas tips

  1. Serietecknare Sara Granérs bilder. Brutala, normkritiska, roliga.

  2. Lalehs musik och texter till exempel ”Samuel”, ”What you want” och ”Who started it” från senaste skivan ”Sjung”. Rytmisk poesi som manar till eftertanke.

  3. Filmkollektivet
  Crazy Pictures kortfilmer. Finns på Youtube. Normkritiskt, brutalt och roligt. Särskilt ”Nakenlekar” och ”Negerboll”.

  4. Luc Bessons film ”Femte elementet” där tesen är att kärlek – vid sidan av jord, eld, vatten och luft – är det femte elementet. Snygg, rolig och suggestiv action.

  5. ”Loranga Loranga” av Barbro Lindgren och ”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende.

  6. Lite tyngre litteraturtips är ”Att ha eller att vara” av Erich Fromm, ”Statusstress” av Alain de Botton och den populärvetenskapliga boken ”Märk världen” av Tor Nørretranders.

  Annons
  Annons
  X

  ”Jag tror att människor behöver träna sig på att filosofera, men jag förespråkar absolut inte att man ska hålla på och älta vad som är meningen med livet hela tiden. Då kan det säkert bli väldigt trist och meningslöst”, säger Tulsa Jansson, filosofisk praktiker.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 2

  Märk världen av Tor Nørrestranders.

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X