Annons
X
Annons
X

Kärlek i luften på Skansen

Antalet bröllop ökar i Sverige. Förra året var det 50730 par som gifte sig – det högsta antalet på över 20 år. Igår var det bröllopsyra i Stockholm när Skansen arrangerade drop in-vigslar för andra året i rad.

[object Object]
Vänsterpartiets riksdagsledamot Josefin Brink och Åsa Brunius var ett av de 252 par som gifte sig på Skansen i går.

Många var uppklädda och andra hade jeans på sig när Tingsvallen på Skansen igår förvandlades till en stor bröllopsfest i junihettan. Ett av de 252 paren som gifte sig under drop in-bröllopet var Mathias och Ulrica Björklund från Stora Skedvi i Dalarna.

–Det blir lite enklare på det här sättet när man har barn, säger Ulrica Björklund.

De flesta av parets anhöriga visste inte att de skulle gifta sig. Paret hade med sig sina tre barn och en kompis och lät en präst förrätta vigseln.

Annons
X

–Festen får vi ta med de andra när vi kommit hem, säger Mathias Björklund.

Det var andra året i rad som Skansen ställde till med drop in-bröllop där paren alltså inte behöver anmäla sig i förväg. Både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare fanns på plats i tio bröllopstält.

500 kronor per par kostade en vigsel men då hade Skansen också ordnat med bröllopsvittnen. Helt spontant gick det dock inte att gifta sig – för att få vigas var paren tvungna att ha med sig vigselintyg och intyg om hindersprövning från Skatteverket.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statistiken visar att giftermålen har ökat i Sverige. 50730 nygifta par i fjol innebar en ökning med 5,6 procent jämfört med året före och gjorde 2010 till det bröllopstätaste året sedan 1989.

  Samtidigt ökade även antalet skilsmässor med 6,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Om trenden med fler bröllop fortsätter i år återstår att se när året är slut. Men drop in-bröllopen igår kommer troligen att göra pingstaftonen till en av de dagar under året då flest äktenskap ingåtts. I fjol hamnade dagen då Skansen ordnade drop in-bröllop på fjärde plats på listan över de dagar då flest gifte sig. De allra flesta bröllop hålls i juli och augusti. Förra året låg augusti i topp.

  Ett annat par som gifte sig igår var Åsa Brunius och Josefin Brink, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

  –Jag skulle egentligen på en facklig konferens i Norrbotten den här helgen. Men den blev inställd så då slog vi till och gifte oss istället, säger Josefin Brink.

  Orsaken till att det blev bröllop på Skansen var att paret ville ha en enkel ceremoni. Inga vänner eller släktingar kände i förväg till att de skulle gifta sig.

  –Det är mysigt att gifta sig i smyg och jag älskar Skansen, förklarar Åsa Brunius.

  De bestämde sig tidigare i veckan och köpte sina vänsterröda bröllopsklänningar dagarna före bröllopet. Som vigselförrättare fick paret efter en timmes väntan en tidigare V-riksdagsledamot, Tasso Stafilidis, för övrigt en av de första öppet homosexuella ledamöterna i Sveriges riksdag.

  Homosexuella par har kunnat gifta sig sedan den 1 maj 2009 och antalet homovigslar ökar. I fjol var det över 500 homosexuella par som gifte sig. Efter vigselceremonin skålade Josefin Brink och Åsa Brunius i champagne.

  –Nu får du ärva alla mina Dolly Parton-skivor när jag dör, sa Josefin Brink till sin nyblivna fru.

  Annons
  Annons
  X

  Vänsterpartiets riksdagsledamot Josefin Brink och Åsa Brunius var ett av de 252 par som gifte sig på Skansen i går.

  Bild 1 av 3

  Bruden Ulrica Björklund får en extrapuss av prästen Boris Gudmundsson när hon och Mathias Björklund vigdes under lördagen på Skansen.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 3

  Oliver och Teresa Devay passade också på att gifta sig på Skansen. Sonen Tristan, 3, tittar på.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X