Kärlek i kras – därför tog det slut mellan S och C

Axel Pehrsson-Bramstorp och Per Albin Hansson 1936 och Annie Lööf och Stefan Löfven 2018.
Axel Pehrsson-Bramstorp och Per Albin Hansson 1936 och Annie Lööf och Stefan Löfven 2018. Foto: Karl Sandels samling/IBL, Claudio Bresciani/TT

Centern har ofta varit uträknat och nederlagstippat. Men partiet har gång på gång återhämtat sig och upplevs idag av många som en vital fläkt i det politiska landskapet. Men hur går det ihop med partiets historia? För visst har Centern varit nära lierat med Socialdemokraterna?

Under strecket
Publicerad
Annons

När Centern etablerades år 1913 var det under partibeteckningen Bondeförbundet, och det var inte konstigt. Partiet bars upp av, och riktade sig till, bönder i allmänhet och små- och medelstora bönder i synnerhet. I mångt och mycket delade partiföreträdarna de intressen och åsikter som florerade inom Högern – man vurmade för kung, kyrka, fosterland och offentlig sparsamhet – men det fanns betydande skillnader.

Framför allt var Bondeförbundet ett renodlat landsbygdsparti. Staden var fienden. Industrin var fienden. Eftersom mången bonde insåg vartåt framtiden tyvärr lutade, att industrin och staden expanderade på lantbrukets och landsbygdens bekostnad, befann sig partiet i en permanent försvarsställning. Urbaniseringen och avfolkningen av byar och gårdar utgjorde allt akutare hot mot den livsstil som Bondeförbundet gjorde sig till tolk för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons