Recension

Kärleken är dödens motsats (Il contrario della morte)Kärlek genomsyrad av sorg

Hotade Både Roberto Saviano och Raffaele Cantone lever med döden inpå livet, något som kommer till uttryck i deras nyligen utgivna böcker. Båda skildrar hur våldshandlingar griper tag i vardagen.

Under strecket
Publicerad
Annons

”I den här trakten försöker även enbenta ta värvning”, lyder en emblematisk mening i Roberto Savianos korta berättelse Kärleken är dödens motsats. Trakten är Neapel och Syditalien, och värvning innebär försörjning. Påpassligt inför den mordhotade författarens besök i Stockholm ger Brombergs ut denna tunna skrift, ett reportage som kretsar kring 17-åriga Maria som förlorat sin fästman Enzo i den ”fredsbevarande” insatsen i Afghanistan.

Hemma i Italien går Maria och väntar på att Enzo ska komma hem så att de äntligen kan gifta sig; ­genom pengarna han tjänar som soldat får de råd med det. I stället sprängs Enzo i luften av talibanerna och hon blir änka, klädd i svart som de flesta kvinnor omkring henne. Det är ingen idé att byta ut de svarta kläderna, det kommer alltid fler att sörja och för att stå ut lär man sig att betrakta allt som händer som oundvikligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons