Livets bästa årKärlek får ny lyster i film om ljuva minnen

Jean-Louis Trintignant och Anouk Aimée återses  i ”Livets bästa år”.
Jean-Louis Trintignant och Anouk Aimée återses i ”Livets bästa år”. Foto: Edge Entertainment

Då, 1966, var de så bedårande att man nästan ville äta upp dem. Nu vid nära 90 möts Jean-Louis Trintignant och Anouk Aimée igen i en film om ljuv kärlek och gäckande minnen.

Under strecket
Publicerad
Minnet är ett tema i ”Livets bästa år” med Jean-Louis Trintignant och Anouk Aimée.

Minnet är ett tema i ”Livets bästa år” med Jean-Louis Trintignant och Anouk Aimée.

Foto: Edge Entertainment
Annons

Man är alltid vacker när man är förälskad. Det låter naturligtvis flott på franska. Särskilt när Anouk Aimée (som den förälskade Anne i filmen ”En man och en kvinna”) säger det. Det är, för övrigt, en boktitel, men låt oss inte förirra oss in på det stickspåret. För det är, framför allt, sant. Förälskelsen skimrar och avger en mild värme som en receptiv omgivning inte gärna kan undgå att registrera. Den är som en ny frisyr; folk anar att någonting har förändrats utan att alltid kunna sätta fingret på exakt vad.

För egen del har jag mest bara anekdotisk bevisning att erbjuda, men Claude Lelouchs ovan nämnda kärleksskildring, den klassiska från 1966 (både Oscar och guldpalm), är nog så övertygande. Han (Jean-Louis Trintignant) och hon lämnar sina barn på en internatskola i Normandie. De känner inte varandra, men gör sedan sällskap till Paris. Han kör genom den sena kvällen, de småpratar och lyssnar på radion, och gradvis börjar luften i bilen vibrera av ömsesidig attraktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons