X
Annons
X
Recension

Italienaren Kärlek bland vedstackar

Just som jag lägger ifrån mig Sven Olov Karlssons fina debutroman Italienaren meddelas på radion att en buss har krängt av i en kurva mellan Fagersta och Ängelsberg. Fem personer är döda, kanske fler, och med ens flyter fiktionen samman med verkligheten, för det är också här, ”på de krokigaste vägar Västmanland har att skämmas över”, som bokens huvudperson dagligen åker – innan han själv slutligen dör i den cancer han fått av att byta bromsband av asbest på traktens bussar.
Karl-Erik Andersson, sedan barnaåren under kriget kallad Italienaren, är en för nutida svensk landsbygd så typisk mångsysslare. Samtidigt som han brukar sina föräldrars gård Sveddet i Ålsvarta by plogar han vägar, gräver diken, fiskar kräftor, bygger hus och dräper kattungar, allt vid sidan av jobbet som fordonsmekaniker och chaufför. Han kan fälla en gran med centimeterprecision och känner på långt håll igen Simca Horizon med glappande ventilstyrningar och dåliga drivleder. En kraftkarl. Omtyckt på bygden, och behövd.

Det är om hans liv romanen handlar. En vidare historia, som omfattar hela 1900-talet och Italienarens närmaste förfäder, varvas med en snävare och dovare berättelse som börjar den dag då författarens alter ego, sonen Peter, upptäcker att allt inte står rätt till med fadern. Därmed utvecklas också denna nyansrika släktkrönika och landsbygdsskildring till en djupt personlig roman om en ung mans våndor inför utsikten att i förtid mista sitt livs hjälte och kanske förväntas ta över en olönsam gård i en avkrok där han ogärna vill bo.
Vi befinner oss i hjärtat av ett folkvisesorgset Bergslagen där till och med tussilagon doftar diesel och rostiga bilvrak står i nässlorna bakom logar och vagnslider, där männen tiger och hugger sin ved och kvinnorna styr i glest belägna, sneda hus. Tegarna är små, skogarna stora och alla vet allt om varandra. Både landskapet och samhället liksom saktar in och sluter sig. Peter, som vill bygga sig ett eget liv i staden, dras tillbaka till hembygden av kraven som sjukdomen ställer, men också för att somligt måste bli sagt medan tid är.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X