Karl XIV Johan – en kung som omvärderas

Genom en rad reformer och djärva satsningar tog Sverige under Karl XIV Johan stora kliv framåt. Framsteg inom infrastruktur, utbildning och ekonomi gjorde samhällslivet modernare och mer dynamiskt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jean Bernadotte, Karl XIV Johan

Annons

För 200 år sedan satte Jean Bernadotte sin fot på svensk mark som nyvald tronföljare och ett enastående arbete tog sin början. Hans segrar på det civila slagfältet har dock länge hamnat i skuggan av de militära bedrifterna. Han har också beskrivits som en konservativ bakåtsträvare med ett ont öga till yttrandefriheten. I verkligheten var han en pragmatisk makthavare och lysande administratör som använde sin stora förmögenhet för att få igång Sverige.

Sverige hade en stolt historia men 1810 var det ett stympat och fattigt land som hamnat i kaos. Bakgrunden var dramatisk. Ett år tidigare hade de sista striderna med Ryssland upphört. Fredsavtalet undertecknades. Med Finland förlorade Sverige en stor del av sin yta och befolkning. 18 år tidigare hade GustavIII mördats på en maskeradbal. Hans son GustavIV Adolf hade 1809 avsatts genom en kupp och tvingats i landsflykt. Riksmarskalken Axel von Fersen hade fem månader före Bernadottes ankomst slagits ihjäl av pöbeln.

Annons
Annons
Annons