Annons
X
Annons
X

Karl Marx åter på allas läppar

När många ur världens elit, och därmed också många bland de rikaste i världen, samlades i Davos den gångna helgen var ett överraskande namn på mångas läppar: Karl Marx.

Karl Marx.
Karl Marx. Foto: SCANPIX

”Jag tror att Karl Marx insikter är lika användbara idag som de var för 100 år sedan”.

Det citatet levererade Nouriel Roubini, Dr Doom, när han talade i Davos. Dr Doom talade om de ökande ojämlikheterna i världen i spåren av ny teknik och en ökad globalisering.

– Det här är inte bara en moralisk fråga utan också en fråga om att många varken har råd att konsumera eller spara, vilket är dåligt för den globala tillväxten. Så det blir en ond cirkel. Det är lite som den gamla marxistiska idén att om vinsterna växer för mycket i förhållande till lönerna så kommer det inte att vara tillräcklig konsumtion – och kapitalismen kommer att förgöra sig själv.

Annons
X

Enligt den amerikanska tidningen Business Insider var Dr Doom långt ifrån ensam i Davos om att prata om Karl Marx. Bland flera andra som hänvisade till den tyske nationalekonomen fanns bland andra Erik Brynjolfsson, professor vid MIT.

– Det finns en hel del krafter som påverkar ojämlikheten, men jag tror att de flesta ekonomer är överens om att den viktigaste delen beror på tekniken, sade Brynjolfsson.

Brynjolfsson utvecklade genom att förklara hur de snabba tekniska förändringarna gör att kvalificerad arbetskraft gynnas på bekostnad av mindre kvalificerade arbetstagare – tekniken förstärker skillnaderna. Det kan i sin tur få stora effekter.

– På den här sortens marknader brukar vinnaren ta allt och ett fåtal människor kan skörda enorma fördelar. Vi konsumenter får också fördelar, men det finns ett mycket mindre behov av människor med bara genomsnittliga, eller just över genomsnittliga, färdigheter, noterade Brynjolfsson.

Brynjolfssons huvudtes i Davos var att de snabba tekniska förändringarna håller på att förvärra ojämlikheten, snarare än att göra nytta för samhället som helhet.

Budskapet från Brynjolfsson och Roubini till makthavarna i Davos – som alla har det väldigt bra förspänt – var att de goda tiderna inte kommer att kunna fortgå om ojämlikheten ökar. Om eliten vill behålla sin goda tillvaro måste man räkna ut ett sätt att främja välfärd för massorna och se till att människor har jobb och starka inkomster.

Och det var ingen tvekan om vem Brynjolfsson och Roubini hänvisade till när de konstaterade att det är ”bättre att ha någon form av omfördelning än en dramatisk kapitalistisk förstörande ombalansering”.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Om SvD Börsforum

Här kan du diskutera med likasinnade om allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort. Den tekniska plattformen har utvecklats i samarbete med nätbanken Nordnet.

Att logga in på forumet är enkelt. Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Har du idag en befintlig SvD-prenumeration kan du logga in med dina uppgifter direkt på borsforum.svd.se

• Här kan du läsa mer om SvD Börsforum

Har du frågor kan du kontakta oss på borsforum@svd.se

Annons
Annons
X

Karl Marx.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X