X
Annons
X
Recension

Full circle Karl-Martin Almqvist - Full circle

En lyriker på tenorsaxofon? Eller en epiker? Bådadera, skulle jag vilja säga, eftersom Karl-Martin Almqvist har en sådan konstnärlig bredd. Han har allvar och djup; kanske är närvaro ett bättre ord, eller övertygelse. ”Autentisk” säger kanske allra mest, för hos Almqvist är det aldrig fråga om uppvisning eller ekvilibrism, men ett starkt ensemblespel. Här i kvartettform med pianisten Jonas Östholm, basisten Filip Augustson och trumslagaren SebastianVoegler.

Karl-Martin Almqvist förmedlar en påtaglig New York-atmosfär, så värmlänning han är, och han har känsla för det melodiska. De melodier vi bär med oss sedan barndomen borgar för en känslomässig förankring och ger en sorts trygghet. Det kan vara barnvisor, schlagers, litterära visor… Att Karl-Martin Almqvist är en sådan ypperlig instrumentalist har nog delvis sin förklaring i hans exceptionella melodikänsla som också gör honom till en kompositör av rang. Många minns nog "Mourning dove" från debuten 2001. Den här gången fäster jag mig vid "Do we dance" som på ett häpnadsväckande sätt förenar elegans och groove.
Michel Legrands "You must believe in spring" är en favorit bland jazzmusiker. En banal titel? Egentligen heter den "La chanson de Maxence" och har text av franske filmregissören Jacques Demy. Unge Maxence gör lumpen vid örlogsbasen i Rochefort och drömmer om att bli konstnär och få möta kärleken. På stans kafé sjunger han om "henne" för en andäktig lyssnarskara – en höjdpunkt i filmmusikalen "Flickorna i Rochefort" (1967). Nu är frågan: En melodi som berövas sin text, kan den ensam gestalta innebörden på ett fullödigt sätt? Demy & Legrand var som hand i handske! Hos dem blev text och musik ett! När den intuitive Karl-Martin Almqvist tar sig an deras sångpärla – slutspår och enda interpretationsstycke, för övrigt är det originalmusik – börjar han med att improvisera och bakvägen leta sig fram till den utsökta melodin.
Tolkningen blir en "komposition" i likhet med Coltranes olika varianter på Rodgers & Hammersteins "My favourite things".

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X