Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Karl Lagerfelds katt Choupette ärver miljoner

Foto: Jens Kalaene / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Text: SvD Perfect Guide - 27 februari 2019
Annons

Förra veckan dog Karl Lagerfeld och en modevärld försattes i sorg. Snart väcktes oro för designerns katt: Choupette. Birmakatten adopterades av Karl Lagerfeld sedan han suttit kattvakt åt modellen Baptiste Giabiconi 2011. Den bortskämda kissen – som har en egen säkerhetsvakt, personlig kock och två hembiträden – fick den buttra modeikonens hjärta att smälta.
– Jag är ledsen, men Choupette är min, sade Karl Lagerfeld.

På Choupettes egna Instagramkonto – med nästan 300 000 följare – har man kunnat följa katten på privatjetflygningar, modeplåtningar och lyxhotellvistelser. I torsdags postades plötsligt en smärtsam bild: lilla Choupette i svart slöja. Under bilden på den sörjande katten stod det att läsa: ”Tack för alla kondoleanser. Med ett ögonblickligen kallt och brustet hjärta går jag in i en sorgeperiod. Jag ber för att era vänliga ord och lyckönskningar ska hjälpa mig att sätta mina bästa tassar framåt utan pappa Karl Lagerfeld.

Nu verkar det som att Choupettes framtid är tryggad: missen kommer ärva mer än klösbrädor och garnnystan. Enligt uppgifter från bland andra BBC har Karl Lagerfeld en förmögenhet på nästan 1,8 miljarder kr och katten står i testamentet.
– Hon har sin egna lilla förmögenhet, hon är en arvtagare, sade Lagerfeld i en intervju 2015.

I arvet – som Choupette uppges dela med bland andra designerns manliga modellmusa Brad Kroenig – märks utöver pengar även antikviteter, konst och bostäder i Paris, Monte Carlo, Biarritz och New York. Karl Lagerfeld menade att endast den rättsliga instansen hindrade honom från att gifta sig med Choupette.
– Det finns inget äktenskap än, för människor och djur. Jag trodde aldrig att jag kunde bli så förälskad i en katt, sa han.

Choupette är inte ensam om en hängiven husse. När grevinnan Carlotta Liebenstein gick bort 1991 ärvde hennes schäfer Gunther III 663 miljoner kronor. Oprah Winfreys fem hundar kommer tillsammans ärva 249 miljoner kronor i fonder när talkshow-legendaren går bort och Kylie Jenners hundar Norman och Bambi bor i ett hus värt 22 miljoner.

Frågan är om något husdjur fått något lika ovärderligt som Choupette: en ikonstatus.

Annons