Annons

Karimova "tvingade" fram mjölkning av Telia

Gulnara Karimova lät efterlysa sin tidigare högra hand Bekzod Achmedov via Interpol sedan han flytt undan henne av fruktan för sitt liv. Arkivbild.
Gulnara Karimova lät efterlysa sin tidigare högra hand Bekzod Achmedov via Interpol sedan han flytt undan henne av fruktan för sitt liv. Arkivbild. Foto: INTERPOL/TT

Den uzbekiska diktatorsdottern kunde plötsligt kräva sin medarbetare på hundratals miljoner kronor.

Därför mjölkades telekomföretag som Telia på pengar. Annars hotade mentalsjukhus eller döden, hävdar medarbetaren i förhör.

Under strecket
TT
Publicerad

Påstått hatad person. Protester mot Gulnara Karimova i New York 2011 i samband med hennes egen modeshow där.

Foto: Seth Wenig/AP/TT Bild 1 av 3

Gulnara Karimova hade tidigare en extremt kostsam livsstil och syntes ofta med societeten. Här på röda mattan vid filmfestivalen i Cannes 2010.

Foto: Matt Sayles/AP/TT Bild 2 av 3

Gulnara Karimova levde i flärd men föll i onåd. Här har hon modevisning i Moskva 2011.

Foto: Mikhail Metzel/!P/TT Bild 3 av 3

Förhöret, som TT har läst, hölls i Ryssland 2015 av schweiziska utredare. Det var dit som Gulnara Karimovas medarbetare och bolagsfixare Bekzod Achmedov till slut flydde från henne. Hans berättelse är en sällsynt nära beskrivning av hur diktatorsdottern med sin oinskränkta makt försökte stilla sin påstått gränslösa girighet.

Achmedov var mannen som Telia och andra telekomföretag måste förhandla med för att få de licenser som krävdes för att verka i Uzbekistan. Samtidigt var han vd för det ryska telekombolaget MTS filial i Uzbekistan – och alltså konkurrent till Telia.

Annons
Annons
Annons