Annons

Kardinal medger att pedofilmaterial förstörts

Den tyske kardinalen Reinhard Marx (till vänster i bakre delen av bilden) i samtal med ärkebiskopen i Chicago Blase Cupich under biskopsmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.
Den tyske kardinalen Reinhard Marx (till vänster i bakre delen av bilden) i samtal med ärkebiskopen i Chicago Blase Cupich under biskopsmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Katolska kyrkan får hård kritik från de egna leden under det stora toppmötet om sexövergrepp, som hålls i Vatikanen. En av deltagarna erkänner att bristen på åtgärder från kyrkan kan ha lett till fler övergrepp.

Under strecket
TT
Publicerad

En av de kardinaler som deltar i påve Franciskus toppmöte om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan medger att material som kyrkan har haft om präster som förgripit sig på barn har förstörts. Eller så har det aldrig upprättats något sådant material – en underlåtenhet som kan ha möjliggjort för pedofiler att våldföra sig på fler offer.

– Akter som skulle ha kunnat dokumentera dessa dåd och namnge de ansvariga för dem har förstörts, eller inte ens upprättats, säger den tyske kardinalen Reinhard Marx till mötet.

Annons
Annons
Annons