Annons
X
Annons
X

Karantän när toppolitiker byter jobb

Ett års karantän för statsråd, statssekreterare och generaldirektörer som vill gå över till den privata sektorn, föreslår en ESO-rapport. Syftet är att undvika intressekonflikter.

Av TT
(uppdaterad)

Författarna till rapporten från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi skriver på Dagens Nyheters debattsida att problemet inte uppmärksammats särskilt mycket här tidigare, men att det nu är angeläget att Sverige reglerar de snabba övergångarna från offentlig till privat tjänst, något som flertalet OECD-länder redan gjort.

Eva Lindström, före detta riksrevisor, och Niklas Bruun, professor vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, ser risker med att politiker och höga tjänstemän går till företag eller intresseorganisationer som de i sin förra tjänst haft stort inflytande över.

En annan fara är att känslig information från en offentlig tjänst kan utnyttjas hos den nya arbetsgivaren.

Annons
X

”Sammantaget kan problemen men svängdörren i staten riskera att det allmänna på olika sätt lider skada. Den kan också leda till ett ifrågasättande av opartiskheten i lagstiftning och politiska beslut”, skriver de.

Sverige har tidigare fått kritik från Europarådet och uppmanats anta tydliga regler för att undvika intressekonflikterna.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X