Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Kristin Lundell: Kära festprissar, lugna er nu

(uppdaterad)

Nu orkar vi skattebetalare snart inte hålla jämn takt med åtgången i festkassan. Fast nog har Tillväxtverkets partaj skapat tillväxt alltid – vad gäller skämt om alla myndighetskalas.

Det är tisdag eftermiddag på Systembolaget vid Mariatorget. Kassörskan frågar mannen som just köpt en bag-in-box om han vill ha kvittot. Svaret kommer blixtsnabbt: ”Nej tack, det är inte avdragsgillt”. Vi runt omkring skrattar. Samma vecka är en vän på konferens som öppnas med löftet om att alla utgifter givetvis ska bokföras på rätt sätt. Konferensdeltagarna skrattar. På Facebook frågar en vän om lokal för julfest och får svaret ”Grand Hotel ska visst vara billigast”. Vi skrattar framför datorerna.

Sverige har fått en ny folkhemshumor – en plötsligt uppkommen komikkälla att ösa ur. Vad annat kan man göra när veckan börjar med nyheten om att Säpo spenderat 5,3 miljoner på en personalfest med temat James Bond? Just när vi plockat upp våra hakor från marken efter att Tillväxtverket, bland annat, tyckte att det var en ypperlig idé att låta 23 anställda göra ett exklusivt besök i delfinariet på Kolmården, var det dags igen. På Säkerhetspolisens fest kunde gästerna spela black jack med låtsaspengar, dansgruppen Bounce framförde Bond-inspirerade nummer och nästan en halv miljon kronor hade lagts på att skapa rätt agentkänsla i festlokalen.

Gudarna måste vara tokiga. Vuxna människor som ska kommunicera som delfiner, kalasa bland heliumballonger för hundratusentals kronor och nu också leka att de är med i en Bond-film – blir nästa avslöjande att man använt ett gäng nioåringar som festfixare?

Annons
X

Säg den skattebetalare som inte är utmattad efter en augustimånad där avslöjanden om kalasstinna myndighetspersoner har avlöst varandra. Hur ska vi orka fortsätta arbeta och dra in pengar till festkassan när vi inte får pusta ut emellan? Kära festprissar, ni måste lugna er nu ett tag.

Att Moderaterna förra veckan gick ut med ett förslag om att färre elever ska få läsa estetiska program på gymnasiet var en oturlig tajming för ett heldumt förslag. För att överleva i en kultur där skattemiljoner hanteras som om de vore enkronor att stoppa i en godisautomat, krävs de estetiska ämnenas kunskaper att tolka det som sker.

Att försöka förstå samtiden med hjälp av naturvetenskapens givna slutsatser och matematik är lönlöst. Det finns ingen logik i denna sanslösa förtjusning i att vaska skattepengar. Inte heller verkar utbildning i ekonomi leda ända fram till mål. ”Vi hade inte koll på momsreglerna” säger Anders Thornberg, generaldirektör på Säpo med anledning av att man tagit fel på momsen för intern representation (DN 27/8).

Vi kanske kan sluta gnälla på kulturarbetare och estetstudenter ett ögonblick och istället se till att de som har hand om våra gemensamma pengar vet hur de ska spenderas och bokföras.

Men kanske bör också zoologi bli ett obligatoriskt ämne på gymnasiet. JanO Karlsson gjorde en pudel medan Annie Lööfs flock ska bete sig som delfiner – när syndafloden väl kommer kan hela Riksdagshuset flyta iväg som Noaks ark. Ska vi se något positivt i det hela är det att nog skapade Tillväxtverket tillväxt – om än på satirfronten och med skämt som lär dra ner skratt på konferenser land och rike runt.

Det får man väl ändå dra av momsen för?

Kristin Lundell

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X