Annons
X
Annons
X

Kapten Zlatan redo att ta sitt ansvar

Bland alla halta och lytta springer kaptenen friskare och fräschare än på länge. Zlatan Ibrahimovic tänker bygga EM-succén på den – för egen del – lyckade säsongen i Milan och Italien.

– Äntligen har allt börjat, säger Sveriges enda världsstjärna.

[object Object]
Nuvarande landslagskaptenen Zlatan Ibrahimovic och hans föregångare, Olof Mellberg, på Gutavallen. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

VISBY

Skornas bakparti i självlysande rosaorange (föröver är de vita) skriker ”se på mig”.

Tvåfotsdribblingen i den kombinerade tempo- och avslutsövningen säger ”gör som jag”.

Zlatan Ibrahimovic har fyra mästerskap bakom om sig när han tar sats på nytt men EM-äventyret i Ukraina (och Polen?) blir hans första som lagkapten.

Annons
X

Sveriges ledare är redo.

– Det känns bra, både fysiskt och mentalt, säger han.

För första gången sedan EM i Portugal 2004 kommer Ibrahimovic frisk och fräsch till ett mästerskap. Inför VM 2006 krånglade ljumskarna och två år senare var knäskålssenan ”huvudattraktionen” på var och varannan presskonferens.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den här säsongen har kroppen hållit bättre än på länge, vilket är en av de viktigaste anledningarna till Zlatans andra italienska skytteligatitel (28 mål).

  – Jag har känt att jag kan gå in och göra det jag är bra på i varje match (hela säsongen), under 90 minuter. Jag har inte haft några småskador som har stört mig. Jag har känt adrenalin och motivation hela tiden.

  Ibrahimovic anser inte att hans ledarroll förändras i ett mästerskap jämfört med en normal landslagssamling.

  – Det är bara att fortsätta göra som jag har gjort hittills. Vara mig själv, göra det jag är bra på ute på planen. Utanför vet alla vad de ska göra – de är professionella.

  Precis som förbundskaptenen Erik Hamrén påpekar han vikten av att gruppen och laget fungerar för att Sverige ska lyckas.

  – Det gäller att samla ihop gruppen så bra som möjligt. Det är nog nyckeln till allt, att vi är starka som lag och att atmosfären är så bra som den är. Det har den alltid varit, sedan dag ett när jag kom till landslaget. Det är bra grabbar. Vi passar ihop och har en bra mix.

  Zlatan Ibrahimovic har länge varit den mest ”jagade” spelaren i landslaget, både mediemässigt och av supportrarna.

  Att han är lagkapten innebär inte att han blir mindre påpassad.

  Olof Mellberg, en av Zlatans bästa vänner i landslaget, kände att det räckte med två mästerskap och tackade för sig som kapten efter VM i Tyskland 2006.

  – Det hade inget att göra med att det påverkade prestationerna. Det var mer en helhetsbild. Man är ju inte lagkapten bara under samlingarna utan man har ett ansvar att ställa upp på en del uppdrag även vid sidan av. Under den perioden var jag dessutom kapten i Aston Villa. Det blev för mycket, säger han.

  Mittbackskollegan Jonas Olsson har snarare känt ett lyft när han fått vikariera för ordinarie kaptenen Chris Brunt i West Bromwich.

  – Jag ser det som en ära och ett extra ansvar. Det är kanske inte samma medietryck i West Brom som det är här men när jag har varit kapten har jag känt att jag har växt med ansvaret, säger han.

  Att Zlatan får bära mycket tryck och förväntningar är enligt Olsson inte bara av ondo.

  – Då minskar kanske pressen på oss andra lite grand och Zlatan är ju van vid uppmärksamheten. Det är naturligt med den spelare och person han är. Han har spelat med och mot de bästa i tio år. Han får ta stort ansvar och han hanterar det väldigt bra, säger Olsson.

  Zlatan Ibrahimovic längtar efter att få leda in sitt lag på Olympiastadion i Kiev för EM-premiären mot Ukraina den 11 juni.

  – Det är såklart inspirerande. Jag ser fram emot det, att ta mitt ansvar. Det ska bli kul det här. Det började för två dagar sedan och jag hoppas att det varar länge, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Nuvarande landslagskaptenen Zlatan Ibrahimovic och hans föregångare, Olof Mellberg, på Gutavallen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X