Annons
X
Annons
X

Kaplan (MP) kan hamna i jävsituation

Just nu pågår en svensk förundersökning kring israeliska soldaters bordning av fartyg på väg till Gaza. Svenska Ship to Gaza pekar ut fyra befälhavare som misstänkta. Men ett åtal kan bara väckas efter ett förordande av regeringen – där en av anmälarna, Mehmet Kaplan (MP), själv ingår.

Mehmet Kaplan (MP), bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister i den nya regeringen.
Mehmet Kaplan (MP), bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister i den nya regeringen.

Kammaråklagare Henrik Attorps beslutade i slutet av juni att inleda en förundersökning kring vad som egentligen hände ombord på fartygen som var på väg till Gaza med förnödenheter för några år sedan.

Det var vid två konvojer – i maj 2010 och i oktober 2012 – som fartygen bordades. Vid båda tillfällena fanns elva svenskar med på fartygen som ingick i Ship to Gaza.

Brottsmisstankarna som utreds gäller grov misshandel, grovt hot, grov stöld samt folkrättsbrott. Det senare handlar främst om brott mot fjärde Genèvekonventionen om att civila ska skyddas vid väpnade konflikter.

Annons
X

– Förundersökningen pågår och jag kan inte gå in på vad som har framkommit, säger kammaråklagare Henrik Attorps till SvD.

Han har tidigare hävdat att det finns juridiskt stöd för en svensk brottsutredning i brottsbalken eftersom de anmälda brotten begåtts på internationellt vatten och drabbat svenska medborgare. Men eftersom de begåtts utanför Sverige kan åtal endast väckas efter ett förordande av regeringen.

– Ett antal målsägande är hörda men det finns ännu inga beslut om att väcka åtal**,** säger Henrik Attorps till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av målsägandena, Mehmet Kaplan (MP), sitter nu själv i regeringen (bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister). Men det är inget bekymmer, anser han.

  – Om åklagaren beslutar sig för att väcka åtal och frågan når regeringen så kommer jag självklart inte att delta i beredning av ärendet eller i beslutet.

  Kaplan säger vidare att han har full tillit till rättssystemet.

  – Som statsråd kan jag inte föregå förundersökningen. Jag inväntar och respekterar åklagarens utslag.

  Mehmet Kaplan var med på ett fartyg som bordadespå internationellt vatten av israeliska styrkor 2010.

  – Vi tvingades till land och ansågs ha tagit oss in illegalt, vilket jag absolut inte tycker. Mina tillhörigheter togs ifrån mig och jag skickades med flyg till Sverige. Händelser har registrerats ombord och vi som blev vittnen har återgett detta.

  Mehmet Kaplan (och Gustav Fridolin) anklagades i veckan av den israeliska ambassadören Isaac Bachman för att ha en ”antiisraelisk agenda” och för att ha gjort sig ”skyldiga till olaglig verksamhet i Israel”. Ambassadören, som kallats hem till Israel, anser att Miljöpartiet varit drivande i beslutet att erkänna Palestina.

  Kan din roll som både målsägande och statsråd komplicera relationerna mellan Israel och Sverige, tror du?

  – Jag tycker det är tråkigt om den israeliska regeringen ser Ship to Gazas försök att bryta blockaden som anti-israelisk. Målet var att hjälpa civilbefolkningen, få båda sidor att respektera mänskliga rättigheter och att uppnå en rättvis fred.

  Ansvarig minister, inrikesminister Anders Ygeman (S) vill varken kommentera en eventuell åtalsprövning eller Kaplans roll i nuläget.

  Annons
  Annons
  X

  Mehmet Kaplan (MP), bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister i den nya regeringen.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X