Annons
X
Annons
X

Kapitalismens seger ifrågasatt

Missnöje med kapitalismen är utbrett i världen 20 år efter Berlinmurens fall. Bara 11 procent av närmare 30 000 tillfrågade i en undersökning i 27 länder anser att den fria marknadskapitalismen fungerar väl.

Av AFP, TT

Hälften, 51 procent, tror att problemen kan lösas med mer regleringar och reformer.

Bara i USA (25 procent) och i Pakistan (21 procent) var det mer än var femte som anser att marknadskapitalism fungerar bra i sin nuvarande form, enligt studien som utförts på uppdrag av BBC World Services.

– Det verkar som om Berlinmurens fall 1989 inte betydde den förkrossande seger för de fria marknadskrafterna som det verkade på den tiden. I synnerhet inte efter de senaste tolv månadernas händelser, säger Doug Miller, chef för firman Globe Scan som gjort undersökningen tillsammans med universitet i Maryland, USA.

Annons
X

Han syftade på finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen.

En majoritet, 54 procent, anser att Sovjetunionens fall var bra, 22 procent anser att det var dåligt medan 24 procent inte hade någon uppfattning. Invånare i USA var mest nöjda med upplösningen av Sovjetunionen, 81 procent tyckte det var en positiv utveckling. I Västeuropa tyckte många detsamma, bland annat 79 procent av de tyska deltagarna i studien.

Bland de forna Warszawapaktsländerna gick åsikterna i sär. Av ryssarna tyckte 61 procent att Sovjetunionens sammanbrott var något dåligt, medan 80 procent av polackerna och 63 procent av tjeckerna var nöjda.

Studien genomfördes mellan den 19 juni och 13 oktober.

London TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X