Kapitalismen som anhalt på vägen mot vänsterns Utopia

I boken "Empire", som utpekas som nästa trend inom humanvetenskaperna, ser vänsterideologerna Michael Hardt och Antonio Negri ingen större fara med kapitalismen och globaliseringen. Enligt författarna innefattar nämligen denna världsordning fröet till den fungerande kommunismen.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Michael Hardts och Antonio Negris bok Empire (Harvard University Press, 478 s) utkom i slutet av år 2000 åstadkom den något av en sensation. Den fick lyriska recensioner i Time, The Economist och New York Times såväl som i akademiska publikationer. Första upplagan tog kvickt slut och i väntan på pocketupplagan som kom nu i september spreds texten över Internet. Ingen liten bedrift för en filosofisk tegelsten, men så har den också utpekats som nästa stora trend inom humanvetenskaperna. Jämförelser görs med både Edward Saids "Orientalism" och Jacques Derridas "De la Grammatologie". Fast egentligen är förstås "Empire" mest av allt en häpnadsväckande nyskrivning av "Das Kapital"; det påpekar för övrigt författarna själva.

Vilka är då dessa det 21:a århundradets Marx och Engels? Michael Hardt är nybakad professor i italienska vid Duke university i USA; han har tidigare skrivit om postmodernism i allmänhet, och om de franska tänkarna Deleuze och Guattari i synnerhet. Filosofen Antonio Negri är ryktbar som inspiratör för den italienska röda brigaden och sitter i husarrest sedan 1997.

Annons
Annons
Annons