Annons

Kapitalismen föddes i Mellanöstern

Staty föreställande filosofen Ibn Khaldun i Tunis.  Han beskrev tidigt hur höga skatter förstör ekonomin.
Staty föreställande filosofen Ibn Khaldun i Tunis. Han beskrev tidigt hur höga skatter förstör ekonomin. Foto: dbimages / Alamy / Alamy
Under strecket
Publicerad

Nima Sanandaji.

Bild 1 av 1

I skolan får man lära sig att trigonometri uppfanns av de gamla grekerna. Men forskare har nyligen funnit att trigonometrin uppfanns långt tidigare, i Babylon. En annan sak som babylonierna uppfann är marknadsekonomin. För 4 000 år sedan kom de första företagen, de första tidiga bankerna och de första avancerade kommersiella kontrakten i gamla Babylon och Assyrien. I de länder som vi i dag känner som Irak och Syrien växte marknadsekonomin fram.

Iranier, araber, turkar, judar, kurder, armenier och den myriad av andra folk som bebor Mellanöstern har vitt skilda kulturer. Men de är alla naturliga handelsmän, med marknadsutbyte nästan kodad i deras kulturella DNA. Det är något som vi ser också i dag. Så fort eldupphör kom till krigsdrabbade Aleppo, så lockades 6 000 besökare till ett event för att uppmuntra kvinnors företagande. Medan den offentliga sektorn famlar och präglas av korruption, så deltar lokala företagare aktivt i uppbyggnaden av städer som Mosul och Aleppo.

Annons
Annons
Annons