Kapade idrottsproffs identiteter

Med över 100 falska id-handlingar och närmare 400 bankkort lurade bedragarna till sig flera miljoner kronor. Kapade identiteter användes för att ansöka om lån och krediter med identiteter tillhörande bland annat professionella fotbolls- och hockeyspelare som nyligen flyttat från Sverige.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

En av de totalt 13 tilltalade i bedrägerihärvan har nu av Södertörns tingsrätt dömts till fem års fängelse för 137 grova bedrägeribrott. Mannen döms även till att betala skadestånd med åtta miljoner kronor. En annan man döms till fängelse i två år och sex månader samt skadestånd med 2,7 miljoner kronor. Två män döms för bedrägeribrott av mindre omfattning och nio tilltalade frias på grund av bristande bevisning.

Bedrägerihärvan uppdagades efter att Skatteverket upptäckt att många personer som flyttat från landet och skulle avregistreras från folkbokföringen på kort tid anmälde adressändring till en och samma adress. När polisen slog till mot de misstänkta bedragarna hittades hundratals id- och bankkort, sorterade i bokstavsordning, och en omfattande dokumentation över vilka kontakter ligan haft med olika kreditinstitut.

Annons
Annons
Annons