Kapa inte stödet till länsteatrarna nästa år

Händelserikt Nya teaterhus och nya teaterchefer finns bland årets ljuspunkter. Regionteatern svarar för flera intressanta projekt, med glömda kvinnliga dramatiker och dramatiker med invandrarbakgrund, men skulle behöva ett rejält och uttalat stöd från ­regeringen, skriver Lars Ring.

Publicerad
Joel Kinnaman som Raskolnikov i Brott och straff som hade urpremiär på Backa teatern den 17/11.

Joel Kinnaman som Raskolnikov i Brott och straff som hade urpremiär på Backa teatern den 17/11.

Foto: FOTO: OLA KJELBYE
Annons

Teateråret 2007 är till ända, ett gott år utan tvekan även om en del mörka moln fördystrar framtiden. Året har innehållit en rad ljuspunkter, å andra sidan är bristen på samlad, uttalad vision om teatersfären bekymmersam. ­Regionteatern har under en rad år fått sina anslag uppätna av ­löneökningar och inflation. Nu är det på tiden att den nya regeringen bestämmer sig för att stödja länsteatrarna, det är en demokratisk fråga som också handlar om identitet och livskvalitet.

2007 har varit ett år då teaterchefer gått och nya kommit. Anna Takanen har satt sin prägel på Göteborgs stadsteater och blandar initiativrikt och klokt nyskrivet med klassiker. Hon har lockat tillbaka dramatikern Magnus Dahlström och regissören Eva Bergman till scenen. Linus Tunström har tillträtt på Uppsala stadsteater och genomfört ett ­intressant första halvår: en feministisk Franziska som spränger det dramaturgiska rummet och Ett dockhem som hittar rätt med sitt samtida, förhöjda anslag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons