Kaotisk tid i paranoid stat

TURKISK TURBULENS En ny dag, en ny skandal. Konspirationsteorier flödar från nätet – men också från regeringen, som talar om anti-turkiska sammansvärjningar i utlandet. Författaren Elif Shafak skriver om ett land där förändringarna forsar fram i en rasande takt.

Under strecket
Publicerad
Elif Shafak, författare.

Elif Shafak, författare.

Foto: GERAINT LEWIS/REX
Annons

Om man googlar på ”Turkiet” i dessa dagar dyker med all säkerhet ordet ”turbulens” upp på skärmen. Det är ett ord som inte finns i det turkiska språket. Vi lånar in det från europeiska språk och kallar det ”türbülans”. Men vi har ett överflöd av andra ord, ord som betecknar ”spänning”, ”maskulinitet”, ”polarisering” och ”fanatism” – och av allt detta lider vi som nation.

Turkiet är ett land som flyter. Det flödar och forsar ständigt, ett vattendrag av konflikter och motsägelser – ännu inte fast och stabilt. Från ena veckan till den andra förändras humöret, ja, till och med över en enda dag. Till helt nyligen såg många – såväl inifrån som utifrån – på landet som en framgångsrik blandning mellan islam och västerländsk demokrati, en välmående ekonomi och en förebild för Mellanöstern. Numera är det knappast den rådande åsikten längre. 2014 är året då floden som är mitt land strömmar hastigare än någonsin tidigare. Framöver väntar lokala val, presidentval och allmänna val – det här blir ett år med högljudda röster och tystlåten oro.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons