Jenny Nordberg:Kaos när Trump stängde gränserna för muslimer

Jenny Nordberg

Förvirring, kaos och förtvivlan rådde på amerikanska flygplatser när president Trumps nya visum- och immigrationsregler trädde i kraft. På lördagskvällen kom motdraget, när flera federala domare blockerade reglerna och kallade dem olagliga. Men konsekvenserna befaras fortfarande bli enorma, och kommer att kännas av för många europeer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Resenärer passerar demonstranter vid John F Kennedy Aiport.

Resenärer passerar demonstranter vid John F Kennedy Aiport.

Foto: Craig Ruttle /AP
Annons

NEW YORK På lördagseftermiddagen amerikansk tid stod det klart att USA:s gränskontroller abrupt gick tillbaka mot en mardrömslik men ologisk variant av tiden efter elfte september 2001. Och kanske blir det något betydligt värre på längre sikt. Det är ”America First” i praktiken, när gränspolitiken i ännu högre grad utgår från det som Trump tror är amerikanska egenintressen. Det var en upprörande dag för många som invandrat, eller har föräldrar och far- och morföräldrar som invandrat. Eller känner någon som invandrat.

Kvotflyktingar som redan fått uppehållstillstånd i USA var i luften när totalstoppet för syrier, irakier, iranier, libyer, somalier, sudaneser och jemeniter trädde i kraft. De som skulle ha börjat nya liv i USA stoppades istället på flygplatserna. Passagerare med permanent uppehållstillstånd i USA, studenter och de med arbetstillstånd sedan många år förhördes också. Flera berättade att de förhörts om sina åsikter om President Trump. Andra belades med handfängsel och sattes i förvar. En del fick lov att ringa ett telefonsamtal, men den som inte har släppts in i landet har inte rätt till juridiskt ombud.

Annons
Annons
Annons