Annons

Känt par offer för Riyads häxjakt på kritiker

Det här är den sista offentliga bilden på Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi, som al-Hathloul publicerade på Instagram 2017. Arkivbild.
Det här är den sista offentliga bilden på Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi, som al-Hathloul publicerade på Instagram 2017. Arkivbild. Foto: Loujain al-Hathlouls Instagramkonto/TT

Hon en välkänd kvinnorättskämpe. Han en framgångsrik komiker. Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi bröt en rad tabun i Saudiarabien – fram tills det att de greps förra året.

Parets öde sätter ljuset på kungarikets hårda tag mot meningsmotståndare och kritiker.

Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Hon kämpade i flera år för rätten att köra bil. Men när Saudiarabien i juni förra året slopade förbudet kunde inte Loujain al-Hathloul ge några kommentarer.

Hon var nämligen en av flera aktivister som fängslades en tid före den historiska dag som kunde ha gett anledning att fira. I stället kom den snarare att bevisa att regimen i Riyad fortfarande struntar i mänskliga rättigheter – trots kronprins Mohammed bin Salmans försök att sälja in ett reformerat Saudiarabien till omvärlden.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT Bild 1 av 2

En protest utanför den saudiska ambassaden i Washington DC i USA i oktober förra året. Riyad har sedan dess erkänt att journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades på landets konsulat i Istanbul i Turkiet, men förnekar att ordern kom från högsta ort. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons