Annons

Mikael Parkvall:Känslosvall som bara en ny ordbok kan skapa

En ny upplaga av Svenska Akademiens ordlista har presenterats, med både nytillskott och utmönstringar som upprör och skapar rubriker. Betraktar vi SAOL som en av riksregalierna? Är förändrandet av dess innehåll att jämföra med en skändning av den blågula fanan?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

I dagarna välkomnar vi en ny upplaga av SAOL, Svenska Akademiens ordlista, vilket som alltid genererat stor medial uppmärksamhet. I första hand brukar rapporteringen nämna vad som strukits respektive tillkommit, varefter mediekonsumenterna med varierande grad av upprördhet kommenterar förändringarna.

Man kan fascineras av att gascognarlynne hann försvinna utan att det någonsin befunnits påkallat att förklara ordets betydelse, men kanske mer intressant är folks reaktioner på förändringarna – för det är uppenbart att traditionen påbjuder starka sådana. Varför måste det prompt vara så, när det rör sig om något som inte med nödvändighet påverkar medborgarnas vardag? Ingen måste trots allt följa rekommendationerna, man behöver inte nyttja nytillskotten, och ingen förbjuder en att använda ord som sorterats bort eller aldrig införts.

Annons
Annons
Annons