Annons

Prelude – skydiving from a dreamKänslorna virvlar runt i mäktig danskonsert

Clyde Emmanuel Archer (som inte är med på turnén denna säsong) och Ida ”Inxi” Holmlund i danskonserten ”Prelude – skydiving from a dream”.
Clyde Emmanuel Archer (som inte är med på turnén denna säsong) och Ida ”Inxi” Holmlund i danskonserten ”Prelude – skydiving from a dream”. Foto: Louise Mather

Flykten eller hoppet ut i det okända verkar vara en ledtråd för mötet mellan dansare och musiker i koreografen Örjan Anderssons andra, fruktbara samarbete med Scottish Ensemble.

Under strecket
Publicerad

Ida ”Inxi” Holmlund i Örjan Anderssons dansverk.

Foto: Louise MatherBild 1 av 1

Utan människor ingen musik, inget lyssnande, inget samspel, inga känslor... När koreografen Örjan Andersson för andra gången samarbetar med livaktiga stråkorkestern Scottish Ensemble är det därför självklart att de tretton musikerna inte bara har klivit upp ur orkesterdiket till scenen, utan att de dansar, agerar och framträder som spännande, uttrycksfulla individer med olika klädstilar anförda av Jonathan Morton.

Man kan likna det vid ett slags pågående samtal mellan musik och dans som tonar över till koreograferad musik. Det är en danskonsert där känslor virvlar runt och tiden vidgas som i en dröm utan logik. Om det föregående samarbetet, ”Goldberg variations – ternary patterns for insomnia” (2015) hade J S Bachs berömda ”Goldbergvariationer” som ram för en generös lekfullhet, så är ”Prelude – skydiving from a dream” mer musikaliskt splittrad med en trio av kompositörer: Bach, Beethoven och den av Sovjetkommunismen bannlyste polacken Lutosławski.

Annons
Annons
Annons