Känslor är ditt livs gps

STORMIGT. En vanlig vardag böljar känslovågorna upp och ned. Skynda-dig-bråket med sonen ger morgonen en ledsen ton och första mejl ökar obehagskänslorna. Chefens feedback ger en stunds stolthet och glädje tills syrrans arga sms väcker ilskan. I sin nya bok lär psyko­terapeuten Anna Kåver ut konsten att surfa i starka känslovindar.

Under strecket
Publicerad
Känslor kommer vi alltid att ha, men vi kan påverka hur de styr våra liv.
Det är mer eller mindre svårt, men om det vore omöjligt skulle jag inte ha
det här yrket, säger psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver som skrivit en bok om konsten att hantera känslor.

Känslor kommer vi alltid att ha, men vi kan påverka hur de styr våra liv. Det är mer eller mindre svårt, men om det vore omöjligt skulle jag inte ha det här yrket, säger psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver som skrivit en bok om konsten att hantera känslor.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Huvudbudskapet i psykologen Anna Kåvers nya bok Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor är att vi ska vara glada för våra känslor, de fungerar som ett slags livets gps-apparater som styr oss dit vi vill. De är vår starkaste drivkraft. Utan dem är vi inte mänskliga. De är basen för allt som gör livet värt att leva – vårt sociala samliv, kärleken, kulturen, konsten, teatern, musiken.

Men om vi övermannas av alltför många negativa känslor kan det leda till att vi drar oss undan, tycker illa om oss själva, blir ledsna och deprimerade.

Annons
Annons
Annons