Känsloladdat Island går till nytt ödesval

Island står inför ett vägskäl. Ett ja till Icesave-lagen i dagens folkomröstning betyder en öppen dörr till Europa. Ett nej kan innebära flera år av osäkra rättsprocesser.

Under strecket
Publicerad

På lördagen går islänningarna till valurnorna för en andra folkomröstning om Icesave-avtalet. En förkrossande majoritet röstade nej förra gången i mars i fjol. Känslorna svallade i januari 2009 efter att de tre storbankernas ekonomiska kollaps hade försatt landet i en ekonomisk kris. Då samlades tusentals islänningar vid alltinget för att protestera.

Foto: BRYNJAR GAUTI/AP
Annons

Island håller långsamt på att vakna upp ur den chock som drabbade landet när de tre storbankerna kollapsade hösten 2008 och kastade in landet i en djup ekonomisk kris. Konjunkturen börjar nu att vända, men hushållen är skuldtyngda, arbetslösheten hög och investeringarna få.

Den mest känsloladdade frågan återstår alltjämt att lösa. I dag röstar islänningarna om de britter och nederländare som sparade i Landsbankis internetbank Icesave ska ersättas med motsvarande 38 miljarder svenska kronor, varav ungefär tre miljarder beräknas belasta skattebetalarna.

Annons
Annons
Annons