Annons

Känslofyllt återseende på Råsunda

Tiden står stilla när Pelé lekfullt joggar ut på Råsundas gräs med tonåringens spritt i benen. Han trycker rullstolsburne Agne Simonssons händer och förenas i en hjärtlig kram med Bengt ”Julle” Gustavsson.

– Namnet kommer aldrig att dö, säger brassen inför nationalarenans sista landskamp.

Under strecket
Publicerad

Pelé kramar om Bengt ”Julle” Gustavsson på Råsunda. Det var 54 år sedan sist.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 6

Pelé hälsar på rullstolsburne Agen Simonsson på platsen där ”det började” för Brasliens superstjärna: Råsunda.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 6

Zito, Pelé, Mazzola och Pépé poserar på Råsunda. De brasilianska fotbollspelarna deltog i VM-finalen mot Sverige på Råsunda 1958. Totalt 14 VM-finalister fanns samlade på tisdagen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 6

Allt med Pelé är intressant. Även hans högra sko. Tidernas främsta fotbollsspelare – i konkurrens med Maradona – håller hov på Råsundas gräs.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 6

Pelé gråter ut hos målvakten Gylmar efter Brasiliens femte mål i slutminuten i VM-finalen mot Sverige på Råsunda 1958.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 6

Bengt Ågren, VM-generalen från 1958, drar fram tidningsurklipp från den stora händelsen. Det intresserar inte minst Pelé.

Foto: LARS PEHRSON Bild 6 av 6

Gabardinbyxorna fladdrar på den välbehållne 71-åringen. Hans leende värmer omgivningen framför västra läktaren på gränsen mellan sol och skugga.

– Jag pratade just med Zito i omklädningsrummet, vår lagkapten 1958, innan vi kom ut hit om den glada nyheten att vi ska få vissa delar av stadion sända till oss som gåva. Det betyder otroligt mycket för Brasilien. Det var här det började. Vi kan bara tacka gud. Före var det ingen i den stora världen som kände till oss, förklarar Pelé på det genuint glädjefulla sätt som blivit den så här på nära håll kortvuxne legendarens adelsmärke efter karriären.

Annons
Annons
Annons